Protest porodica Kumanovske grupe u Skoplju

RegionRegion Pocetna 28. 11. 2017. 20:17:46

Članovi porodica pripadnika takozvane „Kumanovske grupe“ protestvovali su danas u Skoplju, tražeći pravdu za zarobljenike, ponovno pokretanje postupka i početak neposredne međunarodne istrage.

makedonija72021072014.jpg

 

Jedan od učesnika protesta rekao je da su Priština, Tirana, SAD i demokratski svet „okrenuli glavu“ od Makedonije, jer „Albancu žele slobodu“, prenosi albeu.com.

Krivični sud u Skoplju osudio je početkom novembra sedam članova tzv. „Kumanovske grupe“ na doživotne kazne zatvora zbog terorizma, dok su ostali pripadnici te grupe dobili dugogodišnje kazne.

Pripadnici Kumanovske grupe i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom „Divo naselje“ 2015. godine.

Od ukupno 37 članova te grupe i njihovih pomagača, svi muškarci albanske nacionalnosti, 33 osobe su proglašene krivim, a četvorica su oslobođena.

Zatvorsku kaznu od 40 godina dobilo je njih 13, šestorica su osuđena na po 20 godina, jedan je dobio 18 godina, dvojica 14 godina, dvojica 13 i dvojica 12 godina zatvora.

Sudski proces počeo je u junu 2015. godine.

U kumanovskom naselju Divo pripadnici „Kumanovske grupe“ sukobili sa specijalnom policijom, a u dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena.

Tom prilikom poginulo je i 10 pripadnika „kumanovske grupe“.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana