Projektovanje čipova- šansa za studente elektrotehnike u SRB Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 14. 11. 2017. 16:55:50

Studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji se opredele da karijeru grade u oblasti razvoja hardvera odnosno projektovanja najnovijih čipova koji se koriste u svim savremenim tehničkim uređajima, i ove godine će u tome imati profesionalnu, tehničku, i finansijsku podršku beogradske kompanije HDL Design House.

etf12092014.jpg

 

Za razliku od velikog broja siftverskih firmi u Srbiji koje studentima nude mogućnost zaposlenja, ovo predstavlja relativno novu oblast za građenje njihovih karijera.

Povodom nastavka dvogodišnjeg programa saradnje HDL Design House-a i ETF-a, profesor Milo Tomašević je najavio da će studenti na odsecima za elektroniku i računarsku tehniku i informatiku i ove godine biti u mogućnosti da rade sa softverskim licencama i na računarskoj opremi koju donira ta kompanija.

Pored toga, studenti će imati na raspolaganju i stručnu pomoć inženjera ove kompanije u vidu predavanja i praktičnih vežbi, tokom kojih stiču veštine potrebne u ovom poslu, saopšteno je iz HDL Design House-a.

Novinu u ovogodišnjoj saradnji predstavljaju dvanaestomesečne stipendije za najbolje studente četvrte godine osnovnih i master studija, a za koje mogu konkurisati svi studenti tehničkih fakulteta u Srbiji.

Predrag Marković, direktor kompanije HDL Design House, ističe da su stručnost njihovih inženjera po kvalitetu prepoznali svi njihovi klijenti, koji predstavljaju vodeće svetske proizvođače čipova.

„Neki od ovih čipova nalaze se u konzolama za igrice, kamerama, serverima, GPS uređajima, i displejima u automobilima, mobilnim telefonima, računarima, serverima, pa i avionima“, navodi Marković.

„Naša saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom i drugim fakultetima, i naše zajedničko ulaganje u znanje studentata, kao i stipendije koje dodeljujemo, imaju za cilj da pruže mogućnost studentima da se usavršavaju i opredele da svoju karijeru grade u oblasti projektovanja čipova“, poručio je on.

Kompanija HDL Design House, koja zapošljava 160 inženjera, već 15 godina uspešno učestvuje na projektima zajedno sa nekim od najpoznatijih svetskih firmi, među kojima su i NXP, Fujitsu, AMD, Infineon, CEVA, Cadence, Honeywell, Broadcom, Texas Instruments, Spansion, Sensirion, uBlox, Siemens, Ericšon, Intel…

One Response to “Projektovanje čipova- šansa za studente elektrotehnike u SRB”

  1. Dragutin kaže:

    Drzava treba ovakve domace firme da podrzi. Ovo je prava stvar za domacu privredu.
    Svaka cast

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Sreda
Kiša

Max: 5°C
Min: 3°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana