Voz iz Raške jutros u 03.56 stigao na Beogradsku stanicu RTS, Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 01. 2017. 09:30:05

Jutros u 03.56 sati na železničku stanicu u Beogradu stigao je voz koji je u subotu trebalo da preveze putnike iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, a koji je zaustavljen posle podne u Raški, potvrđeno je Tanjugu u Srbija vozu.

voz-kosovo-mitrovica

Kako su kazali u tom preduzeću, svi putnici su stigli bezbedno i voz se trenutno nalazi u garaži.

„Promotivni“ voz, koji je u subotu 14. januara posle 18 godina krenu iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto posle 20.30 sati.

Putnicima za Kosovsku Mitrovicu obezbeđen je autobuski prevoz do krajnje destinacije, dok su ostali vraćeni za Beograd.

 

Voz za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen u Raški

Premijer Aleksandar Vučić doneo je odluku da se voz koji je krenuo iz Beograda zaustavi u Raški da bi se sačuvala bezbednost putnika i da bi se izbegli sukobi.

Premijer je rekao da je Priština, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd- Kosovska Mitrovica, pokušala da izazove sukobe, širih razmera.

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tokom dana da miniraju deo pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu isključivo od Albanaca, sa dugim cevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba.

Prvi put posle NATO bombardovanja uvedena je probna železnička linija Beograd – Kosovska Mitrovica, a organizovana je promotivna vožnja novom ruskom “dizelkom“ koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije.

„Ovaj voz je značajan za sever Kosmeta, njime se Mitrovica prvi put od rata povezuje sa Beogradom. U pitanju je najsavremeniji voz, ima i internet, na zahtev studenata. Ovom linijom, Mitrovica se povezuje i sa Kragujevcom i drugim mestima u Šumadiji“, rekao je  direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, pred polazak voza iz Beograda.

Voz je iznutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004. a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine. Đurić objašnjava da cilj toga nije provokacija, već da se pokaže srpska tradicija.

„Prikazane su freske i ikone koje su deo baštine Uneska. Ideja je da se pokaže šta je naše nasleđe i tradicija“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

voz-srbija-kosovo

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

Kako je ranije najavljeno, probna linija Beograd – Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.voz-kosovo

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima najlepših srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 22°C

Delimično oblačno

Utorak
Moguća kiša

Max: 22°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana