Prijemom KiM u Interpol, uloga te institucije bila bi obesmišljena Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 17. 11. 2018. 14:35:19

Eventualnim prijemom samoproglašenog Kosova u Interpol, bio bi napravljen presedan sa dalekosežnim posledicama na mir i stabilnost u čitavoj Evropi, a kriminalne albanske grupe imale bi uvid u svu dokumentaciju i bazu podataka te
institucije, kaže za Studio B dekan fakulteta Educons Miroslav Bjegović.

kosovo72013072014.jpg

Dodaje da bi time Interpol uveo Trojanskog konja u svoje redove, čime bi uloga te institucije koja je zadužena za borbu protiv terorizma i svih vidova organizovanog kriminala, bila potpuno obesmišljena.

Ne postoje pravni normativi, uslovi, razlozi, niti opravdanje za prijem takozvanog Kosova u Interpol, čak ni od onih zemalja koje na silu žele da proguraju taj predlog. Ako bi se tako nešto desilo, to bi bio presedan  i nedvosmisleno kršenje Rezolucije Interpola, koja je jasno definisala da ni jedna zemlja koja nije članica UN, a Kosovo to svakako nije, ne može biti članica Interpola, kaže sa Studio B profesor  Bjegović. Na pitanje da li su tačni navodi da novac koji Albanci  ulažu u lobiranje potiče od kriminala i prljavih poslova, Bjegović odgovara da su te sumnje tačne i da je to već dobro poznata  praksa albanskog lobija.

Predsednik Vučić je, podsećamo, pre nekoliko dana rekao da Priština ima dvotrećinsku podršku za prijem u Interpol.Ukoliko bi se desilo da Kosovo uđe u Interpol, to bi za tu instituciju bio debakl i Interpol više ne bi imao svoju funkciju zbog koje je i formiran. Bjegović dodaje da veruje da do takvog presedana nikada i neće doći.

Ulaskom u Interpol, Albanci bi na neki način zaokružili svoju samoproglašenu državnost i njima je to prevashodni cilj. Ali, kako ocenjuje profesor Bjelović, to neće ići tako glatko, jer će mnoge zemlje zarad svojih interesa i bezbednosti, oprezno razmatrati taj zahtev.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana