Preventivom povećati bezbednost građana Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 29. 11. 2017. 17:34:54

Nacrtom zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, stvoriće se neophodni normativni uslovi za efikasnije sprovođenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će doprineti povećanju stepena bezbednosti građana, rečeno je na poslednjoj javnoj raspravi o tom zakonu.

poplava24012015.jpg

Preventivom doprineti povecanju stepena bezbednosti građana

BEOGRAD, 29. novembra (Tanjug) – Nacrtom zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, stvoriće se neophodni normativni uslovi za efikasnije sprovođenje zaštite od elementarnih i drugih nepogoda, što će doprineti povećanju stepena bezbednosti građana, rečeno je danas u Beogradu na poslednjoj javnoj raspravi o tom zakonu

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je akcenat na preventivnom reagovanju.

„Na ovaj način hoćemo da podignemo svest građana kada je reč o preventivi, da mnogo više radimo kao država, društvo i lokalne samouprave. Novi tekst zakona biće veliki korak koji je u skladu sa direktivama Ujedinjenih nacija, kao i onoga što je Evropska komisija sugerisala za Poglavlje 27 kada je reč o civilnoj zaštiti, preventivi u segmentu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama“, istakao je Marić.

Sadašnji Zakon o vanrednim situacijama, koji je usvojen pre sedam godina, prema Marićevim rečima, imao je i dobrih i loših strana.

Od 2014. godine, kada je reč o reagovanju u vanrednim situacijama, svest ljudi se promenila na bolje.

„Ovaj Nacrt treba da promeni ono što nije dobro u segmentu preventive, a to je da se vrlo malo radi kada se ništa ne dešava, što znači da se kao društvo moramo menjati, kako bi stvorili uslove da na jedan drugačiji način promišljamo o ovoj oblasti. Kada je reč o civilnoj zaštiti, preventivi u segmentu zaštite i spasavanju u vanrednim situacijama rukovodili smo se smernicama Ujedinjenih nacija i sugestijama Evropske komisije za Poglavlje 27“, rekao je Marić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 3°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana