Preminuo operski pevač Velizar Maksimović tanjug

KulturaKultura Pocetna 14. 02. 2018. 13:37:59

Dugogodišnji član Opere Narodnog ozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je nacionalni teatar.

narodno-pozoriste3

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj „Travijati“, sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u „Trubaduru”, Rigoleta u „Rigoletu”, Amonasra u „Aidi”, Figara u „Seviljskom berberinu”, Belkorea u „Ljubavnom napitku”, Tonija u „Pajacima”…

Pevao je i u predstavama „Faust”, „Karmen”, „Španski rat”, „Julije Cezar”, „Čarobna frula”, „Karmina burana”, „Boris Godunov”, „Pikova dama”, „Ivan Grozni”, „Kaća Kabanova“, „Prodana nevesta“, „Koštana“, „Ero s onoga svijeta“, „Pokondirena tikva“, „Gorski vijenac“.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991 i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, „u poslednjem trenutku“, umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim „Boemima“.

Osvojio je mnogobrojne nagrade među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu „Moć sudbine“ (Fra Melitone) i „Čarobna frula“ (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine…

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana