Preminuo glumac Tomo Kuruzović RTS, Tanjug

KulturaKultura Pocetna 02. 08. 2017. 19:09:17

Glumac, režiser i književnik Tomo Kuruzović preminuo je u 87. godini, javio je danas RTS.

sveca09092015.jpg

Kuruzović je rođen 1930. godine u Sarajevu.

Po završetku rata 1948. završio je Učiteljsku školu, nakon čega se zaposlio kao učitelj i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora.

U Beograd je došao 1949. i iste godine se upisao na Akademiju za pozorište i film u klasi prof. Joze Laurenčića. Akademiju je završio 1953, a diplomirao 1957.

Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama „Petar Pepo Bandić“ Branka Ćopića, koju je sam tumačio.

Uradio je više od 40 režija i veći broj pozorišnih komada.

Dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića.

Bio je član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu do penzije.

Jedna od poslednjih uloga Kuruzovića bila je u televizijskom filmu „Ono malo časti“ iz 2016. godine, snimljenog u produkciji RTS-a.

 

 

Ministar:Veliko ime srpskog glumišta otišlo u večnost

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je porodici preminulog Tome Kuruzovića telegram saučešća u kome je istakao da je „još jedno veliko ime srpskog glumišta otišlo je u večnost“.

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u moje lično ime primite izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Tome Kuruzovića“, navedeno je u telegramu.

Toma Kuruzović, dramski umetnik koji je decenijama nesebično davao sebe, ostaće, kako je primetio ministar Vukosavljević, upamćen ne samo po mnogobrojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim ulogama već i po svom vedrom duhu.

„Hvala mu na svemu što je ostvario i na tome što je mnoge živote činio lepšim i radosnijim“, istakao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

One Response to “Preminuo glumac Tomo Kuruzović”

  1. Sava kaže:

    Toma Kuruzovic
    -za porodicu-
    Otisao je veliki covek, glumac i veliki prijatelj svih Bursaca. Ostavio nam je za uspomenu i secanje na narodnog coveka -Nikoletinu Bursaca- kao i na Branka Copica. Oni su za sva vremena ostali u nasim srcima.
    U znak zahvalnosti ostaje zapis o druzenju na 10. saboru Bursaca. Neka je velika hvala u secanje na prijatelja -od porodice Bursac : Sava, sin Branislav, unuci Marko, Teodora i Arsenije-.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura -1°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana