Preminuo Boki Milošević RTS

KulturaKultura Pocetna 16. 04. 2018. 07:38:25

Poznati srpski klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole „Josip Slavenski“ i član Beogradske filharmonije.

boki-milosevic-rts

foto Prt  Scr RTS

Navodi se da je u godinama posle Drugog svetskog rata, Milošević prvo učio sam da svira, a potom je završio Muzičku akademiju. Postao je prvo član, a onda i šef Narodnog orkestra RTS-a,  gde je ostao sve do penzije.

Milošević je bio profesor Muzičke škole „Josip Slavenski“ i član Beogradske filharmonije.

Navodi se da je široki repertoar decenijama predstavljao publici širom sveta i da je nastupao i učestvovao u muzičkim programima i u poznim godinama.

Milošević je imao četvoro dece i svi se bave muzikom.

Otišao vrhunski umetnik koji je obeležio epohu

Otišao je vrhunski umetnik i dobar čovek koji je obeležio epohu, složili su se sagovornici Tanjuga, Merima Njegomir, Bora Dugić i Dejan Petrović, povodom vesti da je preminuo legendarni klarinetista Božidar Boki Milošević.

Pecačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima.

„Boki je bio moj prijatelj i jako mi je žao što sve ovako završilo. On je bio jako vredan čovek koji je svako jutro ustajao u 6.30 i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere nije odustajao od te rutine“, kazala je ona.

„Svojim radom, posvećenjošću muzici, obeležio je epohu. Unapredio je Narodni orkestar RTS-a revolucionarnim uvođenjem nekoliko istrumenata u taj sastav. Bokijeve ćerke Tijana i Ksenija su vrhunski istrumentalisti Beogradske filharmonije“, rekla je Njegomir.

Cenjeni istrumentalista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajnijih protagonista naše muzičke scene.

„Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je ponnat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski istrumentalista. Mnogima je pomogao da osvoje svoj prostor u muzici. Nema sumnje da je svojim radom obeležio epohu i da iza njega ostaje velika praznina na našoj umetničkoj sceni“. kazao je Dugić.

Trubač Dejan Petrović se seća Miloševića kao učitelja i vrhunskog istrumentaliste.

„Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera je obeležila poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu“ kazao je Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 12°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana