Brnabić očekuje da će razgovori o RTB Bor biti okončani sredinom godine Tanjug,Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 23. 02. 2018. 18:07:28

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocekuje da će polovinom godine biti završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima za RTB Bor. „Rudarstvo je najvažniji resurs koji ima Bor“, istakla je ona i dodala da RTB Bor u potpunosti primenjuje unapred pripremljeni plan reorganizacije, da je „stao na noge“ i ispunjava obaveze.

bor-rtb-greb

„Očekujemo da će dobit  RTB Bora ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. godine., pojasnila je premijerka.

 

Brnabić u Zaječaru: Veoma važan regionalni razvoj

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić posetila je danas Zaječar gde je sa rukovodstvom opštine razgovarala o projektima koji se realizuju i podsticanju lokalne privrede i poručila da je veoma važan regionalni razvoj.

Kako je rekla, bilo je reči i o Fabrici kablova Zaječar, koja je jedan od najvećih poslodavaca u tom mestu i da to „sve ide kako treba“.

„Zanimalo me je da li je rešen problem sa Fabrikom kablova Zaječar, u čije se rešavanje aktivno uključila i vlada. Zato sam zahtevala da direktor fabrike, poljski investitor, bude ovde. To sve ide kako treba i nadam se da ćemo ubuduće sa tim investitorima imati još neke dobre vesti u vezi sa proširenjem proizvodnje. To je cilj i vlada je tu da podrži takve projekte“, rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da se u tom kraju, pre svega preko Kancelarije za javna ulaganja, sprovode projekti u domenu školske i zdravstvene infrastrukture, koji, kaže, dobro napreduju, ali je želela da porazgovara o tome koji su još prioritetni projekti za Zaječar.

Podsetila je da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavilo poziv za finansiranje projekata jedinica lokalne smaouprave, koji traje do 15. marata, a za koji je izdvojeno 320 miliona dinara, od čega je 80 odsto predviđeno za projekte komunalne infrastrukture.

Brnabić je poručila da je veoma važan ravnomerni regionalni razvoj, podsećajući da se prethodna vlada fokusirala na jug centralne Srbije i Niš, koji je postavljen na noge, a da se sada fokusira na druge gradove, poput Kragujevca, Loznice…

„Tu pokušavamo da dovedemo veće investitore, ali i da skrenemo pažnju lokalnoj samoupravi da se bavi preduzetnicima i malim i srednjim preduzećim na lokalu“, rekla je ona i dodala da će biti otvorene nove kreditne linije za preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

Podsetila je da su zakonskim rešenjima predviđene poreske olakšice za one koji žele da pokrenu privatan biznis i dodala da nadležni žele da unarpede preduzetništvo u lokalnim samoupravama kakve su Bor ili Zaječar, ili koje su na rubnim područjima, odnosno u koje treba da uložimo više radi ravnomernijeg regionalnog razvoja.

Premijerka je rekla da je važno da se krene sa izgradnjom prvih 1.500 stanova kao prva faza kako bi pripadnici službi bezbednosti mogli i da vide da je država ozbiljna u tom poslu, a da će ubrzo nakon toga biti i druge i treće faze, te da će Zaječar naravno biti jedno od mesta gde će se ti stanovi graditi.

Odgovarajući na pitanja u vezi „Agrokora“ premijerka je rekla da pratimo situaciju i da je tu i Radna grupa na čijem je čelu, da se sve prati blisko sa NBS koja je, istakla je, odigrala ozbiljnu ulogu kao kontrolni mehanizam.

Dodala je da se ostavka poverenika hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljaka neće odraziti na naše firme koje posluju u tom koncernu.

One Response to “Brnabić očekuje da će razgovori o RTB Bor biti okončani sredinom godine”

  1. Dr Miggyy kaže:

    BIĆE OD RTB BOR, KADA BI BILO?

    Brnabička izjavila je, u Boru, da će do polovine godine biti završeni pregovori sa potencijalnim strateškim partnerima za RTB Bor, a da li je rekla koje godine. Zaboravila je da juna meseca raspisuju tender za strateškog partnera. Ona tvrdi da je RTB Bor „stao na noge“ i ispunjava obaveze, a nije proverila izveštaje agencija o poslovanju RTB Bor. Tvrdnja da RTB Bor ispunjava obaveze, opovrgava EPS, koji u svom izveštaju iznosi da RTB Bor duguje, za utrošenu električnu energiju, 80 miliona evra, nisu proverili, a tvrde, da RTB Bor plaća rudnu rentu, a do skora dugovao 40 miliona evra, zbog RTB Bor, Srbija treba da plati 40 miliona evra Mitilineosu i još 60 miliona, ako grci ne povuku tužbu. Taj dug je napravljen devedesetih godina XX veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Magla

Trenutna temperatura -3°C

Magla

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 1°C
Min: -5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana