Preko milion sadnica za pale srpske ratnike Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 07. 12. 2018. 18:05:29

Tokom četvorogodišnje akcije Ministarstva pravde “Jedno drvo za jednog ratnika“, povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, zasađeno je blizu 1.3 miliona novih sadnica u Srbiji koliko je žrtava Srbija imala u tom ratu.

drvo19032016

“Akcija je počela 2014. godine i sprovedena je zahvaljujući sporazumu koji smo imali sa Šumarskim fakultetom i JP Srbijašume. Imali smo mogućnost da ovaj projekat traje četiri godine i upravo da se završi kada se obeležavala stogodišnjica od potpisivanja primirja”, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je istakla da je, pre svega, cilj ovog projekta, bio je da se podsetimo na sve žrtve Srba koji su stradali za oslobođenje Srbije i ono što je najvažnije, da se podsetimo na velike bitke Prvog svetskog rata.

“Zbog toga upravo su rađena pošumljavanja u delu koji su se odnosili na te lokacije, tako da je započetom sadnjom na Ceru, danas evo imamo završetak projekta, koji podrazumeva da smo za ove četiri godine posadili blizu 1.300.000 sadnica”, naglasila je Kuburović.

Cilj projekta nije bilo samo sećanje na herojske žrtve srpskog naroda, već je značaj projekta svakako bio višestruki, navela je ukazujući na važnost očuvanja životne sredine, kao i širenje svesti građana.

“Zahvaljujući ovom projektu, sanirana su mnoga klizišta, imamo zasađene šume na više od 700.000 hektara na 250 lokacija širom Srbije. Ono što je najvažnije i zašto Ministarstvo pravde učestvuje u ovoj akciji, to je na neki način resocijalizacija osuđenih lica, jer upravo osuđena lica, više od 2.000 njih, učestvovali su u ovom projektu”, napomenula je Kuburović.

Najviši doprinos , kako je navela, možda je dao KPZ u Nišu, čiji su osuđenici zasadili više od 200.000 sadnica.

U ovoj akciji učestvovao je 21 zatvor.

Kuburović je tom prilikom ukazala da je ova akcija bila i jedan od vidova unapređenja položaja osuđenih lica i njihove resocijalizacije.

“Danas u našim ustanovama ima blizu 11.000 osuđenih lica i svakako jedan od tretamana koji utiče na njihovu resocijalizaciju, da se osete društveno korisnim, bio je ovaj projekat koji je trajao četiri godine”, zakljičila je ministarka pravde.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da strašne žrtve našeg naroda u Prvom svetskom ratu zaslužuju da ih se sećamo, pohvalivši ovu akciju Ministarstva pravde, kojom smo, kako kaže, pokazali koliko je velika uspomena na naše pretke i kakva Srbija treba da bude da bude.

“Veliki je greh svih prethodnih generacija je da nisu čak ni popisale sva imena. Prošlo je, evo, sto godina i mi još uvek ne znamo kako se zovu svi naši preci, koji su dali svoje živote za slobodu svih nas i za slobodu naše otadžbine”, naveo je Vulin.

Srbija kako kaže treba da bude dostojna uspomena na svoje pretke – da bude bolja, sigurnija, zdravija. Srbija u kojoj su svi njeni građani ravnopravni, u kojoj svako od njih može da učestvuje u životu, jeste Srbija koja je dostojna uspomene na naše pretke”, rekao je ministar.

Ovo je, kako kaže, mali i skromni doprinos Ministarstva odbrane uspomeni na naše pretke, ali i više od toga.

“Ovo je naš ponos što smo učestvovali u jednoj velikoj akciji, gde je čitavo društvo pokazalo veliku humanost, ali i kako se pamte oni koji su vredni pamćenja i oni koji su bili pre nas”, napomenuo je Vulin.

Direktor JP Srbijašume Igor Braunović ukazao je da se u protekle četiri godine akcija sprovodila na više od 250 lokacija, na više od 700 hektara i da je posađeno više od 1,15 miliona sadnica.

“Nalazimo se pred samim krajem akcije i jedino što nam ne služi na radost, jesu velike žrtve koje je Srbija kroz istoriju položila za mir i slobodu. Vreme koje je pred nama zahteva od nas da to i sačuvamo”, rekao je Braunović.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je daljltetu velika čast što je akcija završena , u arboretumu Šumarskog fakulteta.

“Ova plemenita akcija animirala je i pokrenula je desetine ljudi, institucija, svakako da je veliki doprinos zaštiti životne sredine, jer stotine hektara goleti praktično su pošumljene. A, uvek treba isticati da je Srbija u jednoj od najugroženijih oblasti, što se tiče efekata tekućih klimatskih promena, a da je pošumljavanje prepoznato kao ključna aktivnost u globalnom naporu da se ublaže efekti klimatskih promena”, rekao je Ristić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 12°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana