Predstavljena knjiga „Milena Dravić – Više od umetnosti“ Studio B, Tanjug

KulturaKultura Pocetna 15. 04. 2019. 17:30:56

Knjiga „Milena Dravić – Više od umetnosti“ Tatjane Nježić predstavljena je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Knjiga-Milena-Dravic-tanjug

foto Tanjug

O divi srpskog i jugoslovenskog glumišta govorili su, pored Nježić, i Verica Dravić, glumica Jelisaveta Seka Sablić, reditelji Dejan Mijač i Zdravko Šotra, upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Radoslav Zelenović i direktor Strateškog poslovnog područja kafe u Atlantic grupi Andrej Bele.

„Za mene je Milena uvek bila samo voljena tetka i nemam objektivan sud o njenom značaju za kulturu i umetnost i o njenom uticaju na druge ljude. Teško mi je da prihvatim svet u kome nema njenih duhovitih komentara, razgoračenih zelenih očiju kada je nečim zapanjena i bezgranične ljubavi koju nam je pružala. Ona i Dragan su mi bili kao drugi roditelji i velika podrška i ostala je velika praznina, ali i bezbroj dragocenih uspomena koje su moje najveće bogatstvo“, rekla je Verica Dravić.

Mijač je primetio da na početku knjige Dravić kaže: „Moj život se sažima u četiri reči – ljudi, ljubav, posao i radost“.

„Mene fascinira reč ljudi. To nije samo susret sa ljudima, to je suživot sa ljudima, što je jako teško učiniti – da umetnik zaista živi sa ljudima. Zato što umetnost oduzima čoveka od ljudi. Umetnik je u nekom smislu, ako nije glumac, upućen na to da ima sećanje na ljude i neku vrstu zamka od slonove kosti gde živi, stvara i odakle posmatra ljude. Milena je svedok života sa ljudima i iz toga je crpla ceo svoj značaj“, rekao je Mijač Tanjugu.

Sablić je rekla da je Dravić bila divna, uvek zabavna.“Njena slika sveta, kako je bila naivna i šarmantna, to nas je sve očaravalo. Bila je zainteresovana za sve, svi smo uvek uživali sa njom. Bila je možda jedina zvezda na ovim prostorima, ali i odlična domaćica, supruga, privržena svojoj porodici, brinula je o svom Gagi“, istakla je Sablić.

Za Šotru Milena Dravić je bila jedinstvena, jer je u „čitavoj našoj filmskoj istoriji ona jedina zvezda koja je svetlela 60 godina“.

„Obično se glumice pojave, bljesnu u dva-tri filma i nestanu, a ona je od 1958. pa do svog kraja neprekidno bila na sceni i zvezda koja sija. Po tome je ona jedinstvena. Ja sam sa njom dosta radio, ali najteže što sam radio bio je šou „Obraz uz obraz“. Ona je već bila afirmisana glumica, a onda je sinula“, rekao je Šotra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana