Predstava „Svi smo isti” kao podrška osobama sa invaliditetom Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 04. 12. 2018. 08:28:49

U Malom pozorištu „Duško Radović” odigrana je predstavi „Svi smo isti” Đorđa Makarevića, koja je deo obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Izvođenje ovog kabarea u kojem glavne uloge tumače osobe sa invaliditetom svojim prisustvom podržala je i supruga predsednika Srbije Tamara Vučić.

Predstavu je organizovalo Udruženje „Nebograd” pod pokroviteljstvom Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Prema rečima Nataše Sranisavljević, gradske sekretarke za socijalnu zaštitu, Grad Beograd je podržao ovo udruženje na javnom konkursu za dodelu sredstava i to za realizaciju programa „Zajedno smo jači”, kabare osoba sa invaliditetom, u 2018. godini u iznosu od 1.121.000 dinara.

– Cilj ovog projekta je osnaživanje osoba sa invaliditetom, upoznavanje ljudi sa problematikom ove populacije kroz umetnost, na lep i afirmativan način, senzibilizacija čitavog društva da prihvata različitosti. Podizanjem svesti o mogućnostima osoba sa invaliditetom, stvara se tolerantno okruženje u društvu. Direktna ciljna grupa su osobe sa invaliditetom, njihove porodice, terapeuti, stručnjaci, umetnici koji će učestvovati kao podrška, a u širem smislu to je naša društvena zajednica – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da  zadovoljavanje opštih i specifičnih potreba, kroz dostupnost postojećih servisa kao i uspostavljanje novih usluga, olakšavaju svakodnevno funkcionisanje ne samo osoba sa invaliditetom već i njihovih porodica.

– Svake godine podržavamo sve veći broj udruženja i svake godine povećavamo sredstva i usluge za osobe sa invaliditetom – naglasila je Stanisavljević.

Izvođenje kabarea „Svi smo isti” u režiji Đorđa Makarevića, u kome glavne role tumače osobe sa invaliditetom, ističe nekoliko važnih društvenih problema kroz formu kabarea, koji je pristupačan široj društvenoj zajednici. Okosnicu čine šest osoba sa autizmom, tri slepe osobe, nekoliko osoba sa intelektualnim poteškoćama u razvoju. Fokus je na tome da ceo kabare izvedu osobe sa invaliditetom, a da profesionalna podrška bude minimalna. Podršku čini 13 profesionalnih igrača Ansambla narodnih pesama i igara „Kolo” i profesionalni muzičari.

Nakon toga planirano je održavanje tribina u beogradskim školama i promocija predstave na taj način.

One Response to “Predstava „Svi smo isti” kao podrška osobama sa invaliditetom”

  1. Majka deteta sa autizmom каже:

    Podrška za sve ljude koji su uključeni u rad na predstavi, volela bih da je pogledam.
    Sekretarka Sranisavljević (da, tako piše u tekstu) mlati praznu slamu. Moje dete sa autizmom već godinu dana čeka na ličnog pratioca u Beogradu. Nas oko 400 je na listi čekanja. Hoćete inkluziju a pare za decu nedate. Šta kažete na to?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti