Vučić sa Mičelom: Kompromis da, ne poniženje i urušavanje srpske države Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 14. 03. 2018. 10:07:24

Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

ves-micel-vucic-tanjug

foto Tanjug

Predsednik Vučić je rekao da je situacija oko Kosova i Metohije najveća prepreka na evropskom putu Srbije, i da je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali da ne može dozvoliti ponižavanje sopstvemog naroda i urušavanje sopstvene države. „Znamo da je najveća prepreka na našem evropskom putu situacija oko KiM, i zato je Srbija spremna da razgovara o mogućim kompromisima, ali ma koliko mala, ma koliko bila nebitna za velike sile, možemo da prihvatimo jedino kompromisno rešenje, ali poniženje sopstvenog naroda i urušavanje sopstvene države ne možemo“, kazao je on na konferenciji za štampu posle susreta sa američkim diplomatom, koji je trajao nešto više od sat vremena.

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a neke možda i razumeo. „Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana“, dodao je Vučić.

Podsetio je da je Srbija iz Briselskog sporazuma ispunila sve svoje obaveze – pitanje pravosuđa, policije na severu Kosova , civilne zaštite, telekomunikacija.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Brisleski sporazum, odnosno formiranje ZSO. „Albanci su imali samo jednu obavezu koja proističe iz međunarodno pravnog ugovora a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Oni tu jedinu obavezu nisu ispunili. EU i SAD znaju za to i zahvalan sam što je Mičel rekao da je važno da ta obaveza bude ispunjena“, naglasio je Vučić. On je istovremeno izrazio uverenje da od tog posla nema ništa, jer da su Albanci hteli da ga ispune u prethodnoh pet godina oni bi to i uradili, a nisu mrdnuli prstom. „Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice“, rekao je Vučić.

Da Srbi nisu ispunili bilo šta iz dogovora, istakao je, oni bi se našli pod ogromnim pritiskom. „To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima i drugačijem pristupu“, zaključio je.

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima. „Na tome sam mu zahvalan, jer smo se neretko suočavali sa drugačijim primerima. Sa velikom pažnjom i nadom ćemo nastaviti da radimo sa Mičelom i na očuvanju mira i stabinosti na Balkanu, i rešavanju svih teških pitanja“, istakao je on dodajući da je svaki izgubljeni dan, izgubljeni dan ne samo za međunarodnu zajednicu, već građane Srbije.

Nakon što je Srbija rešila najvećim delom ekonomske probleme, sledi bolji život, i Mičel je, kako je dodao, mogao sam da se uveri da je Beograd grad kranova i dizalica. „Biće nam jedini problem odnos sa Prištinom, a naš posao je da probamo da taj problem rešimo i ako ne uspemo, to će biti jsos jedan od političkih neuspeha, koji nije samo zbog nas“, objasnio je Vučić.

Kazao je da Srbija želi dobre i još bolje odnose sa SAD, i izrazio nadu da će Vašington podržati kompromise.ves-micel-vucic-tanjug

foto Tanjug

Preneo je da je sa Mičelom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima, reformama koje smo sproveli, kao i dodatno privlačenje američkih investicija. „Izrazio sam želju i nadanje da ćemo imati još američkiih kompanija koje će ulagati u Srbiju i uvećamo značajno trgovinsku zramenu. Najviše vremena smo proveli u ragvorima o miru i stabilnosti u regionu, o situaiciji na Zapadnom Balkanu“, rekao je on. Vučić je istakao čvrsto uverenje Srbije da je po svaku cenu neophodno očuvati mir i stabilnost i da je potrebna podrška u tome SAD, kao i svih drugih važnih učesnica na svetskoj političkoj pozornici.

Izrazio je zahvalnost Mičelu na podršci koju je pružio nastavku dijaloga Beograda i Prištine. „Naše pozicije su prilično različite, drugačije i udaljene po pitanju odnosa prema Kosovu i Metohiji. Ono što je za nas važno je da je Mičel za razliku od mnogih drugih želeo ne samo da čuje, već i sasluša što srpska strana ima da kaže“, podvukao je on.

Rekao je da SAD i Srbija nisu saglasne po pitanju mnogih stvari vezano za formiranje kosovskih bezbednosnih snaga, ali smo saglasni da sačuvamo mir sa Albancima i nastavimo razgovore pod okriljem EU.

 

Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske Kosova

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije. Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima… pozivom da mu pokažu „jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“. „Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji“, poručio je.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada. „Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira“, upitao je Vučić , a zatim poručio: „Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti“.

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno. „Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu“, zaključio je.

Ni Mičel ni drugi ne mogu pomoći opoziciji na izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija demokratska zemlja, da je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel dobrodošao u Srbiju i da ima pravo da se sastane sa kim hoće, pa i sa opozicijom, ali da opoziciji to neće biti od pomoći.

Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore, jer nemaju politiku, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da amrički diplomata u Beogradu ima susret i sa opozicijom, a u Skoplju i Prištini nije imao takve razgovore. „Ja sa tim nemam nikakav problem“, naveo je Vučić.

Dodao je da mnoge televizije imaju pravo da njegove konkurente zovu da im 14 puta budu gosti, a njega nijedan put, a onda govore o objektivnosti i profesionalizmu. „Rekao sam Mičelu, kao što sam rekao i u Srbiji stotinu puta – svaki put na svakim izborima sam ih pobeđivao sve ubedljivije. Pobeđivao bi ih i pobeđivaću dokle god budem hteo, ali neće biti oni ti koji će mene da pobede, nego ću sam da se sklonim kada budem shavtio da je došlo vreme za neke mlađe, bolje, i sposobnije, a to vreme nije uopšte daleko, zato što mislim da smo, sem Kosova, mnoge važne stvari u zemlji uradili“, kazao je predsednik Srbije.

 

Mičel u Beogradu: Nije plan u 4 tačke, nego kosovska vojska

Ves Mičel, novi američki čovek zadužen za Zapadni Balkan, na svojoj je prvoj turneji po regionu doneo jasnu poruku Srbiji – formiranje kosovske vojske je ok, SAD to podržavaju i niko na to nema pravo veta.

Pomoćnik šefa američke diplomatije u administraciji Donalda Trampa bio je jasan kad je danas na pres konferenciji nakon razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću.

To, poručio je, ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima, te dodao da na takvu odluku niko nema pravo veta.

Mičel je, praktično, samo ponovio ono što je juče poručio vlastima u Prištini, a srpski je predsednik na to poručio da ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova.

Srbija će se tome suprotsaviti, nedvosmisleno je preneo Vučić Mičelu, a na preš konfrenciji pozvao je da mu bilo ko iz SAD, EU, bilo ko…pokaže „jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu“.

Konačno, medijske najave da novi Trampov čovek za region donosi papir s rešenjima za Kosovo, odnosno plan u 4 tačke s „ultimatumom“ za Srbiju, pokazale su se „kreativnim“, kako je to Mičel rekao, ali ne i tačnim. Bar ne zvanično i ne – sada.

Sam je Mičel u Prištini je rekao da je čuo za neka „kreativna rešenja“ koja su najavili srpski mediji, ali da je u region došao, između ostalog, da podstakne nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a u Srbiju – da čuje, sasluša, obeća podršku na evropskom putu i – jasno prenese da je kosovska vojska u dugoročnom interesu SAD.

One Response to “Vučić sa Mičelom: Kompromis da, ne poniženje i urušavanje srpske države”

  1. gej kaže:

    Jako bih volio da saznam sledece –

    Sta se podrazumeva pod KOMPROMISOM?
    Sta se podrazumeva pod PONIZENJEM?

    Da li mogu ocekivati neko objasnjenje?? Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana