Deca iz Kosovskog Pomoravlja u poseti Beogradu Tanjug,Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 04. 2018. 11:18:03

Deca Kosovskog Pomoravlja borave u Beogradu u organizaciji Kancelarije za KiM. U sklopu posete obišli su zgradu Predsedništva, gde ih je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zoološki vrt i Hram Svetog Save.

vucic-deca-tanj

foto Tanjug

Predsednik Srbije je u zgradi Predsedništva pozdravio decu iz Kosovske Kamenice, Kosovske Vitine i Gnjilana, i poručio im da je zgrada Predsedništva njihova kuća.

„Želim da se upoznate s istorijom ove zgrade i istorijom vaše i naše zemlje. Znam u kakvim teškim uslovima živite i zato, molim vas, vaše učitelje i vaše roditelje da nastavite da opstajete na svojim ognjištima i da ne skrivate ljubave prema svojoj otadžbini“, rekao je predsednik.

Vučić je deci poručio da se bore, uče i budu vredni kako bi jednog dana i oni obavljali funkciju predsednika.

Predsednik je, zatim, pozvao decu da obiđu i njegov kabinet, a posebno se oduševio kada su dve devojčice rekle da žele da jednog dana postanu predsednik Srbije.

Pre nego što se Vučić pozdravio s mladim gostima, generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković pokazao je deci najvažnije prostorije u zgradi.

Posebno im je skrenuo pažnju na kopije fresaka iz kosovskih manastira, kao i na druge vredne eksponate, ističući da je zgrada predstavlja svojevrsni muzej i mesto gde su poslednjih 100 godina donošene važne istorijske odluke.

 

Deca iz Kosovskog pomoravlja posetila Beo zoo vrt

Deca iz Kosovskog pomoravlja su, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetala centrom Beograda i posetila Beo zoo vrt.

U glavnom gradu boravi 50 dece od trećeg do sedmog razreda osnovne škole, u organizaciji Kancelarije za KiM, a među njima su i ona koja su prvi put u Beogradu.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je novinarima da je za njih velika radost kada mogu da ugoste našu decu sa KiM i da im izmame osmehe i da su im osmislili interesantan višednevni program, kako bi mogla lepo da se provedu.

„Dolaze u svoj glavni grad Beograd, jedini glavni grad za našu decu na KiM, kao i svu ostalu decu iz centralne Srbije. Nema bolje i veće veze između srpskog naroda na KiM i srpskog naroda u centralnoj Srbiji do institucionalne veze, a upravo ova deca su dokaz da je država Srbija itekako institucionalno prisutna na KiM“.

Petković ističce da ta deca idu u srpske škole i uče po srpskom programa i iz srpskih udžbednika.

„Želimo da im i na najmanji način omogućimo da zaborave na sumornu i tešku realnost i “sivi“ model života koji imaju na KiM. Oni žive dole u dosta teškim bezbednosnim i drugim uslovima i teškom okruženju. Ako uspemo da ih bar malo oraspolažimo i izmamimo osmehe mislim da smo uspeli“, naglasio je Petković.zoo-vrt-zooloski-tanj

Deca će posle zoološkog vrta posetiti Hram svetog Save na Vračaru i imati druge aktivnosti.

Desetogodišnji Jovica Pešić iz Kosovske Kamenice kaže da je prvi put u Beogradu i da se najviše raduje zoološkom vrtu i što će videti svoju omiljenu životinju zebru.

Dečak David Krcmanović, koji je prvi put u Beogradu, takođe, kaže da nikada nije bio u prilici da vidi Zoo vrt i da posebno želi da vidi lava.

Veljko Paunović iz Gornjeg Kusca od 10 godina kaže da je već bio u Beogradu sa Muzičkom školom, a Mihajlo Stanković iz istog mesta, da ima baku u Beogradu i da mu se glavni grad Srbije veoma sviđa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana