Nemanja Živković u pozorišnom ogledalu

Nemanja_Živković

Nemanja Živković, glumac, rođen 06.09.1989.godine u Leskovcu. Glumu završio na Fakultetu Umetnosti u Prištini. Bio član Narodnog pozorišta Leskovac. Zaposlen u STUDIJU GLUME „DVE BESNE GLISTE“, a svakodnevno sinhronizuje televizijske crtane i igrane filmove. Poslednja sinhronizacija GRUDVICA u filmu „TAJNE AVANTURE KUĆNIH LJUBIMACA 2’’. Na malim ekranima ga možete gledati kao Kiselog u „Čađavoj mehani“, Dekija u „Ubicama mog oca“. Nama je dao odgovore na pitanja koja su nas zanimala:

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu, i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Savremeni čovek je preopterećen svakodnevnim problemima  i odlazak u pozoriste bi trebalo da mu bude beg od surove realnosti u kojoj živi, a onda ga u pozorištu dočeka predstava koju ne razume ili koja mu još više produbi emociju gorčine jer je debelo platio mesto, a pogledao nešto što ga ne dotiče ni malo. Zato pribegava stavljanju slika na društvene mreže, a ne mislećim komentarima i to sve za vreme te iste predstave.

Repertoar određuje država a ne umetnički direktor kako bi trebalo da bude, pozorište je  izgubilo svoj zadatak, a to je da kritikuje društvo. Sve vlasti se boje pozorišnih predstava jer pozorište uvek pokaže pravo lice vlasti, a to nekim ’’funkcijama’’ jako smeta. Zato vlast smanji budžet i ne ulaže u kulturu. Glumci sopstvenim snagama prave predstave uz pomoć štapa i kanapa i pribegavaju jeftinim sredstvima kako bi zaradili svoje parče hleba.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Ideja uvek ima Iinikada ih nije manjkalo, imamo fenomenalne i kreativne reditelje i dramaturge, ali su većini zatvorena vrata jer su rekli šta misle ili uradili predstavu koja kritikuje društvo, a već sam rekao da je zabranjeno kritikovati.

Zabrana zapošljavanja je mnoga pozorišta dovela do toga da skoro ostanu bez ansambla, a samim tim i bez repertoara, a mlade glumce da rade i prihvataju honorare od kojih ne može ni da se preživi, a moraju da rade jer je glumcu pre svega potreban trening.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Zabranjeno je pokazati stanje društva danas direktno, zato sve uvijamo u foliju. Indirektno da!

  1. Jesu li nasa pozorišta konzervativna ili sklona pomodarstvu?

Glumac kao i svaki pozorišni ili filmski radnik nije konzervativan kad je umetnost u pitanju, i drago mi je što danas ima toliko serija i filmova koje  pričaju o tabu temama o kojima se do juče ćutalo.

Društvo jeste sklono pomodarstvu, bilo je uvek, samo što je sad to zbog svih društvenih mreža mnogo transparentnije, pa se to malo prenelo i na pozorište.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

„UOBRAŽENI BOLESNIK’’ JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE, „ŠVABICA’’ JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE, „KAFA I CIGARETE’’ ATELJE 212, „TRPELE’’ BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE, „VELIKA DRAMA’’ NARODNO POZORIŠTE BEOGRAD

  1. Kako privući pažnju publike?

Dati publici sadržaj koji ih se zaista tiče.

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana