Feđa Stojanović u pozorišnom ogledalu

FEDJA_STOJANOVIC

Rođen 1948 u Aleksincu, diplomirao je glumu 1973 na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi prof Milenka Maričića. Stalni je član pozorišta Atelje 212. Glumio je u mnogobrojnim predstavama, serijama i filmovima kao što su – Bolji život, Policajac sa Petlovog brda, Otvorana vrata, Srećni ljudi, Porodično blago, Stižu dolari, Četvrti čovek, Moj rođak sa sela, Vojna akademija, Ravna gora, Psi laju vetar nosi, Istine i laži itd.

  1. Kakav je odnos savremenog čoveka prema pozorištu, i kako pozorišta prave svoj repertoar?

Čini mi se da savremeni čovek nema ni dovoljno vremena ni materijalnih mogućnosti da bi bio redovni posetilac pozorišta. Postoje dva kriterijuma kad se zainteresuje za neku predstavu a to su – 1. Mund reklama, čuo je da je predstava dobra i 2. Čuo je da je zabavna. Današnja pozorišta su izgubila svoj identitet. Svi igraju sve. Nekad se znalo šta vas očekuje u Ateljeu 212 , JDPu, Narodnom … Izuzimam jedino Pozorište na terazijama gde je profil jasno određen.

  1. Ima li danas dovoljno dobrih ideja i kakav je položaj umetnika?

Mislim da osim časnih izuzetaka malo toga se nudi od novih i kreativnih ideja. Slovenija i Hrvatska su u tom smislu otišle dalje od Srbije ako razmišljamo o regionu. O položaju umetnika kod nas ne bih da pričam. To i vrapci u Beoradu znaju koji ih je, uzgred, sve manje.

  1. Da li su predstave koje igrate odraz stanja u društvu?

Kakvo nam je stanje u društvu takve su nam i predstave. Izvinjavam se retkim izuzecima.

  1. Jesu li naša pozorišta konzervativna ili sklona pomodarstvu?

Imam veliko poštovanje za trud i želju koje moje kolege ulažu da bi napravile dobru predstavu ali nedostaju pravi umetnički, lideri tako da svaki odgovor na ovo pitanje je bez smisla.

  1. Napravite top listu od pet predstava koje obavezno treba pogledati.

Unapred se izvinjavam sto sam prošle sezone malo toga pogledao usled nedostatka vremena. Zbog toga ne bih da pravim top listu. Ono što bih izdvojio je „Zašto je poludeo gospodin R“ i „Negri“ kragujevačkog pozorišta, za koju mislim da je selektorski zločin sto nije na Sterijinom pozorju.

  1. Na koji način publika bira predstave?

Kvalitet ili zabava. Mislim da je za glumca važan rad u svakom obliku i ne bih ni da precenjujem a i potcenjujem bilo koga.

 

Najnovije vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Utorak
Oblačno

Max: 0°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana