Potrebno povećati broj inspektora za 25 odsto Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 06. 12. 2018. 22:25:49

Inspektori sanitarne, tržišne, upravne i inpekcije rada počeli su sa obukom za korišćenje platforme e-inspektor, koja će, u skladu sa ciljem digitalizacije celokupne javne uprave, doprineti bržem i efikasnijem radu i smanjiti mogućnost korupcije.

tabletkompjuterinternet21112014.jpg

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samuoprave Branko Ružić obišli su danas inspektore koji prolaze obuku u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru i poručili da će sledeće godine građani u mnogo većoj meri osetiti korist od digitalizacije javne uprave.

Premijerka je navela da je e-inspektor strateški iskorak, i dodala da će od 1. januara startovati jedinstvena baza poreskih dugovanja, gde će onlajn moći da se izmiruju poreske obaveze, od 8. januara kreću vaučeri za sezonce, onlajn prijava sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, uverenje o državljanstvu će biti dostupno u elektronskom obliku, a završava se i adresni registar.

Ona je objasnila da je RGZ završio izradu elaborata uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji, te da je u adresnom registru Srbije na početku ove godine evidentirano 54.859 ulica, a nakon sprovedenog projekta ažuriranja adresnog registra utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 ulica.

„Toliko je to sve bilo zapušteno, sada to sredujemo i svaki građanin će imati naziv ulice i broj tamo gde stanuje“, rekla je ona i podvukla da će tokom sledeće godine građani u punom kapacitetu osetiti korist od digitalizacije javne uprave.

Premijerka je dodala da će od 1. januara Srbija po prvi put imati Fond za nauku koji će biti finansiran i od strane privrede i koji je deo napora Vlade da zadrži mlade ljude i da im poruči da veruju u sebe i svoju zemlju.

Ministar Ružić rekao je da je sadašnji broj od 6.500 inspektora nedovoljan i da bi po evropskim standardima njih trebalo da bude za 25 odsto više, kao i da je ove godine obezbeđena korekcija korektivnog koeficijenta za inspektore na lokalu koji će omogućiti povećanje plata za do 20 odsto.

Kako kaže, za nekoliko nedelja biće predstavljena Analiza svake pojedinačne inspekcije na osnovu koje će biti pripremljen Akcioni plan za zapošljavanje mladih inspektora u naredne tri godine.

On je naveo da se trenutno u skupštini raspravlja o izmenama i dopunama zakona o inspekcijama, a da je još pre nekoliko godina izmenjen koncept inspekcijskog nadzora koji je danas prvenstveno savetodavan.

„Inspektora je nedovoljno, jer su inspekcijske službe bile i najviše pogođene ranijim racionalizacijama broja zaposlenih u javnoj upravi, a takođe je i zabrinjavajuće što je prosečna starost inspektora 54 godine“, rekao je ministar i dodao da su inspekcije u pogledu opremljenosti devastirane i da su vozila koja koriste u proseku stara 25 godina.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naveo je da će inspektori u budućnosti imati lake lap-top račune,bežični internet i kvalifikovani elektronski sertifikat koji omogućava da rade bez papira, štampača, skenera…

Pokrenut je, dodaje, i Kontakt centar za javnu upravu gde će svi zaposleni u javnoj upravi moći da se raspitaju o svemu što im je nejasno.

Jovanović je rekao da će do maja sledeće godine još 33 inspekcije ući u sistem obuke, dok će do kraja 2019. sve inspekcije biti obuhvaćene savremenim sistemom rada.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović dodelio je simoblično ministru Ružiću jedan komplet opreme za rad inspektora i poručio da će ova kancelarija donirati inspektorima 400 takvih paketa u budućnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana