Potpisan Memorandum s kompanijom Rio Tinto za projekat Jadar Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 24. 07. 2017. 12:49:58

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto, koji je danas potpisan, trebalo bi da omogući implementaciju projekta „Jadar“ koji se odnosi na istraživanje litijuma u okolini Loznice.

sporazum-litijum-tanjug

foto Tanjug

Reč je o nalazištu svetske klase koje će moći da generiše više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, a Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Rio Tinto uranijum i borati Sajmon Trot i direktor Rio Sava eksplorejš d.o.o. Ričard Stori.

Potpisivanju su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Australije Džulija Fini, a Brnabić i Antić su prethodno u Vladi Srbije održali sastanak sa predstavnicima britansko-australijske kompanije Rio Tinto.

Kompanija, koja, inače, spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta „Jadar“, vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

Projekat „Jadar“, pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svetske klase. Kompanija ulaže sredstva u tehničke, ekonomske, kao i u socijalno-ekološke studije, kako bi se stvorile okolnosti za odgovoran razvoj projekta.

Usled visoke koncentracije litijuma i bora – kao i geološkog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona – Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište takođe sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Bor je takođe upotrebljen pri izradi izolacije koja građevine čini energetski efikasnijim prostorima, kao i pri izradi ekrana za televizore, računare i pametne telefone.

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto, otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Sasvim slučajno, jadarit je gotovo istog hemijskog sastava kao i kriptonit, izmišljeni mineral u slavnoj priči o Supermenu.

Projekat je trenutno u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.

Tim internacionalnih stručnjaka iz različitih oblasti (od rudarstva, prerade do odnosa sa lokalnom zajednicom) privodi kraju studije koje su sastavni deo studije prethodne opravdanosti kako bi bila moguća detaljnija procena tehničke i ekonomske održivosti projekta.

Oba ciljna proizvoda projekta, litijum i bor, igraju važnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti.

Ova uloga se, između ostalog, ogleda u upotrebi litijuma za izradu baterija za vozila na električni pogon, kao i u upotrebi bora pri izradi izolacije staklenim vlaknima i izgradnji vetrenjača.

One Response to “Potpisan Memorandum s kompanijom Rio Tinto za projekat Jadar”

  1. Primus kaže:

    Procene su da Srbija leži na oko dva miliona tona olova i cinka, više miliona tona bakra, oko 20 tona zlata i oko četiri milijarde tona uglja.
    Do početka 2017. godine „Rio Tinto“ je imao obavezu da Ministarstvu energetike preda elaborat o rezervama minerala. Kada komisija Ministarstva to prihvati (?), „Rio Tinto“ dobija dozvolu za eksploataciju. To znači da bi već 2018. trebalo da krenu u proces otvaranje rudnika,
    u zoni ležišta Jadar nalazi oko 114,6 miliona tona rude jadarita sa oko 1,8 odsto litijum-oksida. To bi moglo da zadovolji više od 10 odsto svetske potrebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana