„Nedelja energije“ -potencijal energetske efikasnosti JKP„Gradska čistoća“ – reciklaža i ušteda u potrošnji energije Studio B

Objavljeno: 20.06.2019. 15:22 Izmenjeno: 20.06.2019. 15:39

Savetnica direktora preduzeća Nikolina Janjatović prezentovala je važnost i potencijal energetske efikasnosti u okviru JKP „Gradska čistoća“ čiji je osnivač Skupština grada.

U okviru manifestacije „Nedelja energije“ 13. juna 2019. godine održana je radionica o javno–privatnom partnerstvu – Privatni partneri u službi građana. Radionicu je otvorila sekretarka za energetiku Grada Beograda, Nina Jandrić. Prisutnima se obratila i Andrijana Jovanović, zamenik predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo. U diskusiji koja je usledila izneti su stavovi o potencijalnoj saradnji i udruživanju, kao i motivi o ulasku u javno-privatno partnerstvo. Predstavnik JKP „Gradska čistoća“ na ovom stručnom skupu bila je savetnica direktora preduzeća, Nikolina Janjatović koja je aktivno učestvovala u diskusiji.

gradska cistoca

„U prethodnom periodu investirali smo u obnovu mehanizacije i voznog parka, s tim što je po prvi put do sada preduzeće pored vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, nabavilo i vozila na električni pogon. Za sada u voznom parku imamo šest transportnih vozila na električni pogon i to tri vozila marke CITY FORT i tri vozila marke PIAGGIO. Ona služe za prevoz kabastog smeća i otpada iz sudova za odlaganje smeća koja se nalaze u pešačkim zonama. Kako bi se terenski poslovi obavljali brže, kvalitetnije, ali i bez negativnih uticaja po životnu sredinu, „Gradska čistoća“ je nabavila i 10 električnih usisivča marke Glutton koji se upotrebljavaju za čišćenje trotoara“ – istakla je savetnica preduzeća Nikolina Janjatović.

Intenzivno se radi na edukaciji stanovništa i jedan od značajnih projekata tiče se najmlađih sugrađana i predstavlja takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i zaštiti životne sredine, „Eko – kviz“. Rad na razvoju reciklaže podrazumeva i značajna ulaganja u tipizirane sudove namenjene za odlaganje i sakupljanje reciklabilnog otpada, JKP „Gradska čistoća“ je proširilo svoju mrežu i time olakšalo i približilo sugrađanima sistem reciklaže. Na beogradskim ulicama postavljeno je 55 reciklažnih ostrva koja ukupno broje 165 namenski određenih i specijalno dizajniranih kontejnera kapaciteta od po 3,2 metra kubna. Reciklažna ostrva čine po tri nadzemna kontejnera u koja se odlaže ponaosob papir, metalna i plastična ambalaža. Izvršena je prenamena 404 podzemna kontejnera prvobitno namenjenih odlaganju klasičnog komunalnog otpada, u kontejnere za odlaganje reciklabilnog otpada.

Podeljeno je oko 20.000 plavih, reciklažnih PVC kanti, zapremine 240 litara domaćinstvima u naseljima sa individualnom izgradnjom, odnosno kućama, kako bi pored zelenih kanti iste zapremine u koji se odlaže klasični komunalnio otpad, mogli da odlažu i mešoviti reciklabilni otpad. Omogućeno je sugrađanima da učestvuju u reciklaži kroz projekat „Eko kesa za čistiji grad“ putem kog dobijaju tipizirane kese za odlaganje mešovitog reciklabilnog otpada. Jedna kesa od 120 litara predviđena je za odlaganje otpada tokom jedne sedmice.

Danas beležimo porast prikupljenih količina staklene ambalaže kao rezultat postavljanja reciklažnih zvona za staklo, kojih sada ima ukupno 132 na teritoriji grada Beograda.

„Čistoća“ je postavila 85 reciklažno-komunalnih setova, koji se sastoje iz tri dela, sa leve strane seta se nalazi otvor za plastiku, aluminijum i staklo. U središtu se nalazi otvor za papir, dok se u krajnjem desnom delu seta nalazi otvor za neselektovani odnosno komunalni otpad.

Prisustvom na događaju i prezentacijom savetnica direktora preduzeća Nikolina Janjatović je istakla još niz sprovedenih aktivnosti, kao i budućih planova na ovom značajnom događaju „Energetske efikasnosti 2019“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 19°C

Slaba kiša

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 26°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana