Pošta Srbije odustaje od štrajka, razgovori se nastavljaju Tanjug,Beta

DruštvoDrustvo Pocetna 17. 11. 2017. 22:11:11

Predstavnici reprezentativnih sindikata JP „Pošta Srbije“ obavestili su danas predsednicu Vlade Anu Brnabić da je doneta odluka o odustajanju od generalnog štrajka, koji je bio najavljen za 20. novembar, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

posta_glavna02.jpg-greb

 

Na sastanku koju je održala sa v.d direktorkom „Pošte Srbije“ Mirom Petrović i predstavnicima sindikata, predsednica Vlade je zahvalila na konstruktivnom pristupu i naporima da se, u otvorenom dijalogu, nastave razgovori o situaciji u tom preduzeću, navodi se u saopštenju.

„Vlada Srbije opredeljena je da, u razgovoru sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, razgovara o daljem poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u JP “Pošta Srbije“, naglasila je predsednica Vlade. Odluka o odustajanju od štrajka potvrđuje posvećenost konstruktivnom rešavanju otvorenih pitanja i odgovornost prema građanima i svim korisnicima usluga “Pošte Srbije““, rekla je Ana Brnabić nakon sastanka.

U skladu sa dogovorom koji je postignut na prethodnom sastanku, koji je pre nedelju dana Brnabić održala sa predstavnicima reprezentativnih sindikata JP „Pošta Srbije“ i v.d. direktorkom Mirom Petrović, odlukom Vlade Srbije, zaposlenima je isplaćena zarada iz dobiti preduzeća, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina.

U razgovorima je dogovoreno da će biti priređena analiza poslovanja „Pošte Srbije“, kao i da se nastave razgovori o svim otvorenim pitanjima, dodaje se u saopštenju.

Samostalni sindikat poštanskih radnika ne odustaje od protesta i štrajka

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović ocenio je večeras da je dogovor premijerke Ane Brnabić i reprezentativnih sindikata Pošta Srbije o odustajanju od generalnog štrajka očekivan, ali je i dodao da Samostalni sindikat neće odustati od protesta i štrajka koje je najavio za sledeću nedelju.

Pavlović je agenciji Beta kazao da će Samostalni sindikat održati protest u ponedeljak u 19.30 ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu a da će u utorak, 21. novembra početi štrajk jer traži ispunjenje svih zahteva koje je ranije dostavio premijerki Ani Brnabić.

„Mi ne odustajemo od protesta, sve ostaje kako je najavljeno. Pozvaćemo sve zaposlene da na protest dodju sa decom ali ćemo pozvati i gradjane jer Pošta Srbije je preduzeće od opšteg interesa, to je servis gradjana i ne smemo dozvoliti da se političkim nagodbama naše preduzeće upropasti“, kazao je Pavlović.

On je dodao da će sutra biti održani završni dogovori o protestu i štrajku, u kojima će učestvovati predstavnici štrajkačkog odbora, zaposleni koji su učestvovali na prethodnim protestima i oni koji su zbog toga suspendovani sa posla.

Pavlović je podsetio da radnici Pošta Srbije traže smenu direktorke Mire Petrović kojoj je v.d. mandat istekao 12. septembra, i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog preduzeća.

Na listi njihovih zahteva je i smena Nadzornog odbora Pošte Srbije, da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na odredjeno vreme, kao i da se obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je ranije danas da su je predstavnici reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ obavestili da je doneta odluka o odustajanju od generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedeljak, 20. novembar.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije spremna da sa sindikatima razgovara o daljem poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u „Pošti Srbije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 5°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana