Poslovni forum „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 14. 03. 2018. 12:40:27

U Beogradu je počeo treći po redu Poslovni forum „Porodične firme – Stub razvoja ekonomije“ na kome će privrednici i stručnjaci iz Srbije i regiona pričati o izazovima sa kojima se suočavaju porodične firme, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, o ženama u porodičnom biznisu..

poslovni-forum-vesic-tanjug

foto Beoinfo

Na otvaranju foruma govorio je i gradski menadžer Goran Vesić koji je rekao da je Grad Beograd poslednjih nekoliko godina veoma otvoren ka investiranju. Navodeći da je u Beogradu u prethodne četiri godine smanjen broj nezaposlenih sa oko 110.000 na oko 88.000 on je izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti i da će sve više ljudi u glavnom gradu naći posao. „Mi se trudimo da, kada poslove dobijaju velike kompanije, najmanje 50 odsto poslova u okviru njih dobijaju domaće firme. Na taj način pokušavamo da pomognemo domaćim firmama da dođu do posla i to je nešto što je naša politika…što se tiče malih i srednjih preduzeća mi se, kao Grad, trudimo da uradimo određene programe kako bi podstakli razvoj tih preduzeća“, rekao je Vesić.

On je dodao da je Grad Beograd ove godine već sproveo dva konkursa. Prvi je konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva za 2018. godinu za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), rekao je Vesić i istakao da je za te potrebe izdvojeno 20 miliona dinara. Osim tog, sproveden je i konkurs za sufinansiranje programa od javnog interesa iz oblasti promocije preduzetništva i zapošljavanja na teritoriji grada Beograda u 2018. godini, rekao je Vesić i istakao da je za tu namenu odvojeno 12 miliona dinara. Kako je dodao, uskoro će biti objavljeni rezultati oba konkursa.

Gradski menadžer je precizirao da je budžet grada za poljoprivredu ove godine veći nego pre i da iznosi 175 miliona dinara i najavio da će Grad Beograd, u saradnji sa resornim ministarstvom, u narednom periodu napraviti poseban Sekretarijat za poljoprivredu. „Ono što smo videli na terenu, to je da je neophodno da mnogo više radimo sa poljoprivrednicima kako bi im pomogli da nauče kako da dođu do podsticajnih sredstava, ne samo gradskih već i onih koje daje Ministarstvo poljoprivrede, kao i onih koji mogu da se dobiju iz fondova EU, a koji su takođe vrlo dostupni kada je u pitanju poljoprivreda. To je nešto na čemu ćemo raditi – pomagaćemo poljoprivrednicima da dođu do sredstava koja su im neophodna za njihov dalji rad“, rekao je Vesić.

Predsednik Color Preš Grupe Robert Čoban je onima koji imaju porodične firme poručio da je važno da svojoj deci uliju tu vrstu odnosa ka radu kako bi oni sutra, možda i u nekoj drugoj branši, bili podjednako uspešni. On je naveo da će na skupu biti reči o problemima sa kojima se suočavaju vlasnici porodičnih firmi, ženama u porodičnom biznisu..

Porodične firme čine jedan od ključnih temelja svetske ekonomije, a u prilog tome govore i podaci da u najrazvijenijim zemljama predstavljaju najčešći oblik firmi, ostvaruju više od 50 odsto GDP-a, stvaraju više od 60 odsto zaposlenosti i otvaraju 75 odsto novih radnih mesta. Forum „Porodične firme – Stub razvoja ekonomije“ organizuju Color Media Communications i Centra za edukaciju “Pro Educa“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 15°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana