Poslanici o Izetbegovićevoj izjavi Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 14. 11. 2017. 15:21:11

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su danas u parlamentu da su reakcije iz Srbije posle izjave člana Predsednsištva BiH Bakira Izebegovića bile ozbiljne i odgovorne, dok deo opozicije smatra da su one bile prenaglašene i „čudnovate“.

skupstina-stbfotoLenka

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić rekao je novinarima u parlamentu da je Srbija vise puta pokazala da joj je stalo do mira u regionu i da je to delima dokazala.

“Reakcije iz Srbije su bile odmerene, ozbiljne i odgovorne, a reakcije države biće pazljivo izvagane, dok će zaključi kada budu usvojeni biti podeljeni sa javnošću:, rekao je Orlić.

On je pozvao “dušebrižnike iz bivšeg režima” da ih ne optužuju za ono što je rekao Bakir Izetbegović.

“Nakon izjave Bakira Izetbegovića uzburkali su se duhovi u RS I BIH I svi su čuli da su na snazi teške reči, da se pominju ratni sukobi. To nikome ne treba”, rekao je Orlić.

Šef poslanika SPS Ðorđe Milićević kaže da je Izetbegovićeva izjava neodgovorna, opasna I štetna I da ne ide u pravcu mira I stabilnosti, kao ni u pravcu dobrosusedskih odnosa, saradnji I prosperiteta u regionu.

“Ovo je svakako nepoštovanje teritorijalnog integriteta I suvereniteta Srbije što Srbija nikada nije činila kada je reč o BIH. Mi očekujemo reakciju međunarodne zajednice”, rekao je Milićević.

On se osvrnuo na izjavu opozicije da se izjava člana Predsednsistva koristi za unutrašnje prilike, rekavši da su takve izjave neozbiljne I licmerne imajući u vidu koliko državni vrh Srbije I predsednik Aleksandar Vučić ulaže u stabilizaciju regiona.

Lider LSV Nenad Čanak kaže da je pažljivo poslušao tu izjavu Bakira Izetbegovića, navodeći da tu ne postoji bilo šta što jedan državnik iz bilo koje zemlje ne može da izgovori u svojoj zemlji misleći o njenim interesima.

“Reakcija zvaničnika u Srbiji je čudnovata, verujem da je u pitanju pokušaj da se na određeni nacin takvom nervoznom reakcijom upozore oni koji bi možda u okruženju imali ideju da naprave bliže odnose sa Kosovom”, rekao je Čanak.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković podseća da je Izetbegović član kolektivnog Predsedništva BIH tako da je njegova izjava lična, te da je priznavanje Kosova neostvarivo ako se sa time ne slože druga dva člana uz komentar da takva izjava sigutno ne doprinosi stvaranju boljih odnosa u BIH.

Kada je reč o rekacijama iz Srbije, Živković smatra da se digla prevelika galama, te da je sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, što je, kaže, još jedna “operetska predstava Vučića” koja služi da se on prikaže kao spasilac.

“Ako je izjava Izetbegovića tako opasna onda je trebalo da bude slična reakcija i kad je Erdogan bio gost u Beogradu jer je Turska priznala Kosovo za razliku od BIH pa nisam čuo povišen ton”, rekao je Živković.

Poslanica Sanda Rašković Ivić kaže da je ozbiljnost njegove izjava predimenzinirana, jer se zna da bez srpskog faktora ne može da se donese nijedna odluka.

“Nedavno je Vučić provodao Izetbegovića kao jednog od svojih najvećih i najboljih prijatelja kroz Knez Mihailovu, odigrali su partiju šaha, označen je kao jedan od najboljih partnera da bi se sada pretvorio u samog đavola i bio označen kao čovek koji zabija nožu u leđa”, primetila je Rašković Ivić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana