Poslanici o embrionima i surogat majčinstvu Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 21. 04. 2017. 19:55:08

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije saglasili su se danas da je Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji važan u lečenju neoplodnosti, s obzirom da se povećava broj žena i muškaraca koji ne mogu da imaju decu, a polemisali su i o surogat materinstvu.

skupstina123012015.jpg

 

U skupštinskoj raspravi o tom zakonskom predlogu, koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, kao i čuvanje i doniranje embriona, većina poslanika je ocenila da predloženi zakon unapređuje i modernizuje tu oblast i pomaže u tome da se Srbija uhvati u koštac sa problemom „bele kuge“.

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj smatra da kompletan postupak vantelesne oplodnje mora biti besplatan, a sada se, kaže, samo priprema za taj postupak plaća oko 100.000 dinara.

„Sve žene koje žele da ostvare materinstvo, bile udate ili neudate, to im treba omogućiti tako što će im ukupna medicinska pomoć biti apsolutno besplatna“, rekao je Šešelj.

On se osvrnuo i na zabranu nuđenja, odnosno darivanja reproduktivnih ćelija, odnosno embriona radi sticanja imovinske ili bilo koje druge koristi, nazivajući predlagače zakona „zarobljenicima starih dogmi“.

„Može žena koja ne želi da se udaje da odabere muškarca koji neće da je oženi, a on predstavlja neki ideal u njenoj uobrazilji pravog muškarca ili po fizičkom izgledu, ili po intelektualnim sposobnostima… ako se oni dogovore da se usluga obavi i plati novcem, koji je razlog da se to ne prihvati“, upitao je šef radikala.

Govoreći o bankama reproduktivnih ćelija, Šešelj je želeo da zna da li je moguće da se rodi zdravo dete ukoliko se pre toga embrion zamrzne.

„Ako nije moguće zamrznuti kompletnog čoveka, pa ga posle odmrznuti da bude živ, nisam siguran da je to moguće kod embriona“, rekao je Šešelj i upitao zašto se zabranjuje da se embrion izvadi iz trudnice koja je umrla, jer je moguće da njen suprug želi da se rodi dete i nađe surogat majku.

S jedne strane, nastavio je Šešelj, dozvoljavate da se živim ljudima vadi srce, jetra i mnogi drugi organi, a čovek je živ dok mu srce kuca, a ne dok mu radi mozak, rekao je on i, u svom maniru, poručio da, „kada bi mozak bio presudan za utvrđivanje da li je čovek živ ili ne, trećina poslanika ne bi mogla biti proglašena živim“.

I šef poslaničke grupe SDS Marko Ðurišić, koji je najavio da će poslanici te stranke glasati za predloženi zakon, naveo je da postoje medicinski razlozi kada je surogat majka praktično jedino rešenje, te da argument da se nešto ne uvodi zbog toga što ne može da se kontroliše i spreče zloupotrebe nije dovoljno jak.

Ðurišić kaže da treba videti kako definisati surogat materinstvo kroz Građanski zakon ili neki drugi poseban zakon, navodeći da je u mnogim zemljama to dozvoljeno.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da to nije nikakva definitivna zabrana, ali da sada nije u mogućnosti da sprovede surogat materinstvo na način da ne dođe do zloupotreba.

„Jednostavno smo rekli da u ovom momentu nismo u mogućnosti da to rešimo. Ako se definišu pravila, ako se preciziraju, ako imamo dovoljno garancija da neće doći do zloupotreba, nikakav problem nemamo da pristupimo tome“, kaže Lončar.

Kada je reč o izvozu reprodukcionog materijala, Šešelj misli da to ne treba raditi bez pismene saglasnosti davaoca.

Na Šešeljevo pitanje da li se od zamrznutih embriona može roditi zdravo i normalno dete, Lončar je rekao da su posle takozvanog zamrzavanja rođene generacije i generacije, te da do sada nije bilo nikakvog problema.

On je istakao da to decenijama već funkcioniše i da su to činjenice.

Da je zakon dobar smatra i šefica poslaničke grupe Nova Srbija – Za spas Srbije Sanda Rašković Ivić, koja kaže da je Predlog zakona o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji predstavlja važan korak u lečenju jedne od najtežih bolesti koja je zahvatila Srbiju, a to je bela kuga.

Za razliku od Ðurišića i Šešelja, Rašković Ivić i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović smatraju da je dobro što je zabranjeno surogat materinstvo.

U Skupštini i dalje traje načelna rasprava o predlozima zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i o transfuzijskoj medicini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Subota
Oblačno

Max: 2°C
Min: 0°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana