Poseta važna kako bi se počela rešavati otvorena pitanja Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 10. 02. 2018. 12:45:53

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj je važna kako bi se počela rešavati brojna otvorena pitanja, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović i dodaje da je važno da se uspostavi redovna komunikacija koja je izostala u prethodnom periodu.

Beograd, 10. februara 2018 - Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vucica Hrvatskoj je vazna kako bi se pocela resavati brojna otvorena pitanja, kaze predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimovic i dodaje da je vazno da se uspostavi redovna komunikacija koja je izostala u prethodnom periodu. FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Ona je naglasila da je, bez obzira na oštru retoriku, važno da do posete dođe, da se počnu rešavati brojna otvorena pitanja koja su „izlistana“ u Subotičkoj deklaraciji, naglasila je Joksimović za RTS.

Kako kaže važno je da dođe do smirivanja tenzije na svim nivoima. Ona je podsetila da je od Subotičke deklaracije bilo određenih pomaka, naročito kada govorimo o hrvatskoj manjini u Srbiji .

„Pola miliona evra izdvojeno je za kuću Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a nedavno je održan i sastanak međuvladinog mešovitog odbora koji razgovara o otvorenim pitanjima“, podsetila je ona.

Dodaje da je živa komunikaciju hrvatske manjine u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, te da je Tomislav Žigmanov gostovao na Božićnoj proslavi Srpskog narodnog veća u Zagrebu.

Komentarišući predlog predsednika Srbije da se stavi moratorijum na teme iz prošlosti, ona je rekla da je reč o temama oko kojih SRbija i Hrvatska ne mogu da se slože a sežu od Drugog svetskog rata, pa do krize devedesetih.

„Ne postoji nikakav konsenzus šta se u ovom periodu dešavalo, ali ukoliko se budemo držali ovih tema do pomaka u životnim temama neće doći“, naglasila je Joksimović.

Od posete, kako kaže, ne treba očekivati čuda i velike odgovore, ali da je važno da se uspostavi redovna komunikacija koja je izostala prethodnom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana