Poseta japanskog premijera Abea signal da se računa na Srbiju RTS,Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 12. 01. 2018. 10:30:55

U ponedeljak počinje jedna od najvažnijih diplomatskih poseta, koja je unapred dobila epitet – istorijska, U Srbiju stiže premijer Japana Šinzo Abe, a najpre će se susresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

abe-japanski-premijer-greb

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže za RTS da je predstojeća poseta rezultat uzlaznog trenda u bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i da je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju. Glišić je naveo da japanski premijer u Srbiju stiže 15. januara u popodnevnim satima, kao i da će najpre imati susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a kasnije će se nastaviti razgovori na ekonomskom planu.

Istakao je da je ovo prva poseta japanskog premijera Srbiji, kao i da je pre toga tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju 1987. godine.

„Ovo je veliki signal za japanske firme da nastave da ulažu u Srbiju, govori o tome da je Srbija jedan regionalni centar, znači može da se radi u Srbiji, a iz Srbije može da se radi okolo u regionu i sarađuje“, objasnio je Glišić.

Ukazao je na to da je Srbija jedina zemlja koja će se naći u rasporedu japanskog premijera.

„Upravo je to uspeh ove posete, jer to je veliki signal da se na Srbiju računa, a naravno Japan isto podržava i naš pristup Evropskoj uniji“, dodao je Glišić.

Istakao je da je prošle godine obeleženo 135 godina od prve zvanične komunikacije između Srbije i Japana, kao i da je već neko vreme prisutan uzlazni trend u bilateralnim odnosima dve zemlje.

Dodao je da su dve države prošle godine doživele veliki pozitivan izlet na ekonomskom planu.

„Radi se o jednoj velikoj firmi ‘Jazaki’ koja će da zaposli 2.000 ljudi u Srbiji kod Šapca“, zaključio je Glišić.

Pred posetu Šinza Abea najavljeno je da je Srbija zainteresovana za japanske investicije u automobilsku, hemijsku, farmaceutsku, IT industriju, poljoprivredu, zaštitu životne sredine i turizam, dok je s druge strane ocenjeno da naša zemlja postaje sve privlačnija za japanska ulaganja.

Abe počeo evropsku turneju, u ponedeljak u Srbiji

Japanski premijer Šinzo Abe doputovao je danas u Estoniju, prvu stanicu svoje evropske turneje tokom koje će posetiti šest zemalja, uključujući Srbiju.

Osim Talina, Abe će posetiti Letoniju i Litvaniju, kao i Bugarsku, Srbiju i Rumuniju gde će biti prvi japanski premijer u poseti tim zemljama.

„Tokom razgovora sa liderima želeo bih da potvrdim saradnju o ključnim izazovima sa kojima se suočava međunarodna zajednica, uključujući severnokorejsku krizu i unapređenje ekonomskih odnosa“, rekao je Abe novinarima uoči polaska u Evropu.

Japanski premijer u Evropu je doputovao sa delegacijom privrednika u kojoj su predstavnici 31 japanske kompanije koje se bave trgovinom, proizvodnjom auto-delova, logistikom i drugo, naveli su zvaničnici ministarstva spoljnih poslova Japana, prenosi Kjodo.

U saopštenju japanskog ministarstva spoljnih poslova dodaje se da Srbija vodi pristupne pregovore sa EU, dok su preostalih pet zemalja koje će Abe posetiti su članice EU.

Abe stiže u Srbiju u ponedeljak 15. januara, u popodnevnim satima gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Delimično oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana