Posao za zdravstvene radnike do Nove godine Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 02. 11. 2016. 14:46:28

Do Nove godine preko konkursa biće zaposleno 200 do 300 zdravstvenih radnika, uglavnom lekara, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Obilazeći Centar za gama nož, ministar je rekao da je u prvih godinu dana rada na ovaj način zračeno 745 pacijenata što je, kaže, veliki uspeh.

bolnicaklinika09122015.jpg

„Vodiće se računa da to bude najkvalitetniji kadar, oni koji su dugo volontirali“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon obilaska Centra za gama nož Kliničkog Centra Srbije.

U poslednje dve godine zaposleno je više od 1.200 lekara, oko 3.000 zdravstvenih radnika i odobreno oko 4.000 specijalizacija, kaže ministar.

On naglašava da je potrebno da bude urađena strategija u narednih deset godina kako se ne bi desilo da ostanemo bez lekara specijalista.

Lončar najavljuje da će do kraja godine biti rešen problem domova zdravlja i apoteka kojima su, zbog dugovanja, blokirani računi, a da će dugove morati da izmire lokalne samouprave jer su domovi zdravlja u njihovoj nadležnosti. On dodaje da do Nove godine problem mora biti rešen.

Obilazeći Centar za gama nož Kliničkog Centra Srbije, ministar Lončar je rekao da je za godinu dana rada u Centru zračeno 745 pacijenata, što je rekord u svetu za prvih godinu dana rada aparata.

On ističe da će ministarstvo nastaviti da pomaže lečenje onkoloških pacijenata. Načelnica Centra za gama nož Danica Grujičić kaže da polovina pacijenata koji su lečeni na aparatu ima maligne tumore, i da po pravilima Fonda za zdravstveno osiguranje ne bi dobili  šansu da odu u inostranstvo na lečenje.

Danica Grujičić, načelnica Centra za gama nož kaže da su na gama nožu tretirani naši pacijenti koji su do sada morali da idu u Tursku, a Republički fond zdravstvenog osiguranja morao je da plaća mnogo više nego što se danas izdvaja za njihovo lečenje.

Na tretman gama nožem dolaze i pacijenti iz zemalja u okruženju koji plaćaju tu uslugu, te na taj način aparat sam sebe isplaćuje.

Lončar i Grujičić kažu da su ovako dobri rezultati ostvareni zato što je ekipa mladih ljudi obučena pre nego što je aparat stigao, tako da su odmah počeli da rade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana