Poplave ugrožavaju samo nebranjene delove zemlje Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 07. 03. 2018. 20:42:19

Poplave u ovom trenutku ne ugrožavaju ljudske živote i materijalna dobra, osim u nebranjenim delovima, kao što je u Ðunisu kod železničke stanice, u okolini Chićevca i Prokuplja, izjavio je pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

poplave-srbija-printscreen-tanjug

„Trenutno nemamo kritične tačke gde su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra, osim u nebranjenom delu, kao što je u Ðunisu kod železničke stanice, u okolini Ćićevca, Prokuplja i uglavnom se radi o objektima u nebranjenom delu, dosta poplavljene su oranice, to je deo koji se ne štiti“, rekao je Nikolić za Tanjug.

Nema većih poteškoća, kaže Nikolić, osim što ljudi zovu sporadično, zbog podzemnih voda, ili slično, da se crpi voda iz njihovih objekata.

On se nada da toga neće biti, ali upozorava da još uvek ima dosta snega na našim planinama, naročito na Staroj planini, Kopaoniku…

„Videćemo kako će topiti ovih dana, a u nižim predelima snega praktično više i nema, što je dobro, niti ima najava velikih padavina. Sačekaćemo da se sneg otopi, da ne bude nekih iznenađenja, pa ćemo delovati gde bude potrebno, a za sada nemamo najava lokaliteta gde bi to moglo da bude“, kaže Nikolić.

Prate se Južna, Zapadna, Velika Morava, precizira NIkolić i dodaje da je vodostaj Južne Morave prethodna dva dana padao, ali da sada ponovo raste i da je trenutno „negde na granici“ vanredne odbrane od poplava. „Takođe i Zapadna Morava. Ostali delovi mogu da budu ugroženi samo ako se naglo otopi sneg i napravi veliku količinu vode i da se ona sa planina spusti u potocima i manjim rekama. Sava i Dunav su za sada nemaju veliki porast, niti ugrožavaju bilo šta“, kaže Nikolić.

Ipak, kako ukazuje, karakteristično za Savu i Dunav jeste da je Sektor dobio informaciju od stručnjaka da su zalihe snega na Alpima dosta velike, približne onima iz 2006. godine i da se u aprilu – maju može očekivati dotok veće vode, ali to, kako kaže, zavisi od brzine otapanja tog snega. „To može da prođe sasvim normalno, ali i o tome pričamo na Republičkom štabu, naravno da će priprema kod nas biti u saradnji sa svim zemljama u Dunavskom slivu. Akumulacija će se prazniti ako bude potrebno, dobro je da dosta dobro funkcioniše sistem kod nas u zemlji, ne readi se samo o Sektoru za vanredne situacije, već o svim institucijama u Srbiji, zajedno sa lokalnim samoupravama“, naglašava Nikolić.“Zaista na sreću građana“, kako tvrdi, sada se mnogo ozbiljnije pristupa poplavama i ostalim problemima koje imamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana