Poniznost nije mera poštovanja, neću se dodvoravati Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 13. 02. 2018. 16:44:12

Poseta Hrvatskoj od izuzetnog značaja, postoje oblasti u kojima će se brzo postići značajni rezultati, poručuje Vučić. Poniznost nije mera poštovanja, od mene ne treba da očekujete da se dodvoravam i ponižavam, niti da pristanem na ponižavanje Srbije, odgovorio srpski predsednik na provokacije hrvatskih novinara.

vucic-hrvatska

Poniznost nije mera poštovanja, poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić delu hrvatskih novinara i dodao da od njega ne treba da očekuju da se dodvorava i ponižava, niti da pristane na ponižavanje Srbije.

Vučić je to rekao u razgovoru sa novinarima u Vrginmostu, u kojem su novinari hrvatskog ogranka N1 televizije i televizije Nova insistirali na njegovom govoru u Glini, te da li će se ograditi od tog govora.

„Ono što vi ne razumete to je da su naša viđenja onoga što je bilo 95. godine potpuno različita“, rekao je Vučić, u nastojanju da objasni da potrpuno različit pogled Srba i Hrvata na prošlost ne sme da bude razlog da ne razgovaraju o budućnosti.

„Kod vas je mera podrške i poštovanja i ljubavi prema nekom direktno proporcionalna meri poniznosti koju bi prema vama trebalo da pokaže“, rekao je Vučić i dodao:

„Takvu vrstu poniznosti, straha i potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete videti“, rekao je Vučić.

Na tom pitanju, inače, i izvinjenju, deo hrvatskih medija insistirao je još uoči posete srpskog predsednika, tokom nje, a obraćanje u Vrginmostu iskorisdtili su da ga još jednom postave.

Na pitanje TV Nova o tome da li će se izviniti i da li taj govor opterećuje odnose dve zemlje, Vučić je rekao:

„Čuo sam bezbroj istih pitanja. Interasntno je da je ta mera vaše podrške i poštovanja direktno proporcionalna poniznosti, koju očekujete od nekoga ko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, ili straha i potrebe da se dodvoravam, nikad nećete videti“, odgovorio je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je jedini teritorijalni spor koji imaju dve zemlje pitanje granice na Dunavu.

Primetio je da je bio učtiv, odgovoran i ozbljan, te da na uvrede nije odgovarao uvredama i teškim rečima. “

„I danas sam slušao laži i neistine o sebi i nemam problem da na to odgovorim“, rekao je Vučić dodavši da Srbi i Hrvati imaju potpuno različite poglede na ono što je bilo pre 23 ili 28 godina, ali da to ne znači da ne treba da žive zajedno i da razgovaraju.

Kaže i da je srećan jer nijedan hrvatski predsednik ili premijer sa kojima se niko u Srbiji ne slaže nikad neće doživeti u našoj zemlji takvu hajku, na kakvu je on naišao.

„Rekao sam, vaša želja da prema nekome imate pristojan odnos uvek mora biti dirketno proporcionalna meri poniznosti koja se mora pokazati. Nećete to da doživite. Rekao sam da nemamo teritorijalnih problema sa Hrvatskom. Jedino što vam je bilo potrebno jeste – da li bi dobili nešto što bi koristili za lično ponižavanje predsednika Sbrije. Taj film nećete gledati“, kaže on.

„Sinoć su mi savetnici pokazali kakve su emisije bile o meni na HRT-u. Ja sam se na to nasmejao. Slušao sam priče o bahatom četrniku, iako mi niko u široj porodici nije bio četnik“, kaže Vučić.

Naveo je i da su sve kuće Vučića 92. godine u selu Čipuljić spaljene, a da on nije tražio izvinjenje, nego da je želeo da pričamo o budućnosti.

„Takve gadosti o sebi sam čuo na nacionalnom programu, ne pamtim od 90. Nisam se naročiti nasekirao. To je i mera razlike na kojoj moramo da insistiramo“, poručio je Vučić.

„A, ta vrsta poniznosti, potrebna da bi neko bio dobar da se “kandiduje“ da razgovara sa nekim iz Hrvatske, to nije dobar put. To ni do čega neće dovesti“, smatra predsednik Srbije.

Na ponovljeno insistiranje hrvatskih novinara po istoj temi, on je ponovio da su naša viđenja šta je bilo 95. potpuno različita.

„Vi kada hvalite Oluju, to je praznik u Hrvatskoj i mi vas razumemo. A za nas je to dan tuge i to je kod svih Srba isti slučaj, i onih koji žive ovde i onih u Beogradu“, kaže on. Na dobacivanje da u tom govoru pominje „veliku Srbiju“, uzvratio je da toga u govoru uopšte nema, da su to dodali, ali i da nema mesta njihovoj nervozi.

„Nešto vam ne ide, pa se sekirate. Jurili ste me, pa uđe neki poslanik da mi dobacuje. Samo zbog jedne stvari ste došli, ništa vas drugo ne zanima“, rekao je Vučić, zamolivši ih za pristojnost i strpljenje da saslušaju njegov odgovor, ako ga već pitaju.

Na pitanje kako se oseća u Hravtskoj, kaže da se oseća odlično svuda.

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanje da li je realno da se ostvari sve ono o čemu se govori proteklih dana, poput bescarinske unije, unapređenja ekonomske i privredne saradnje, rešavanja problema nestalih. . . rekao da postoji zajednička budućnost regiona i da nema mogućnosti da se to izbegne, jer građani obe zemlje očekuju bolji život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 16°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana