Pomor ptica kod Valjeva, 20 uginulih gavranova Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 21. 10. 2017. 17:44:31

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su prilikom kontrole terena nadležni na levoj obali Kolubare kod Valjeva pronašli su 20 svežih leševa uginulih gavranova.

valjevo01

 

Društvo napominje da se prema nezvaničnim informacijama sumnja da su ptice otrovane.

Ribočuvar iz tog kraja Ognjen Krnetić, koji je zajedno sa kolegom lovočuvarem Željkom Damnjanovićem otkrio ovaj slučaj, rekao je da su najpre našli 13 uginulih ptica, a detaljnijom pretragom bliže okoline još dodatnih sedam gavranova.

„Pored mrtvih ptica pronašli smo gomile ribljih iznutrica koje su gavranovi konzumirali, a koje su verovatno bile posute nekim otrovom. Ko zna koliko i šta bi se sve otrovalo da nismo naišli“, rekao je Krnetić.

Odmah po pronalasku mrtvih ptica policajci PU Valjevo obavili su uviđaj i obaveštene su nadležne inspekcijske službe.

Procenjena ekonomska šteta iznosi pola miliona dinara, a za počinioce je predviđena i kazna zatvora do tri godine, navodi se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Društvo takođe podseća da je prošle sedmice doneta prva presudu za trovanje strogo zaštićenih vrsta ptica, tako što je odlukom Osnovnog javnog tužilaštva iz Kikinde, meštaninu Crne Bare kod Novog Kneževca, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran, naloženo je da plati kaznu od 400.000 dinara za trovanje pet ždralova.

Prema nedavno objavljenom izveštaju Društva, od 2000. godine do danas zabeleženo je 169 slučajeva trovanja divljih ptica u kojima je stradalo 733 jedinke. Samo tokom 2016. godine smrtno je stradalo preko 100 ptica zbog raznih otrova, a među njima su brojne strogo zaštićene i ugrožene ptičije vrste, napominje se u saopštenju.

One Response to “Pomor ptica kod Valjeva, 20 uginulih gavranova”

  1. isidor kaže:

    O kom trovanju pričate kod nas u Prijezdiću ljudi crkavaju u prašini od kamenoloma da ne pričam o ekološkom zagađenju , koji crni gavran da preživi i nikom to nesmeta . Ekološki inspekcija postoji Republička koja štiti one koje treba kazniti u ovom slučaju je sigurno da Gavrani plaćaju glavom kazne a ne zagađivači što je za naše podnevlje sasvim normalno..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana