Pomoć u Beogradu pružena svakome ko je zatražio Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 01. 2017. 21:02:11

Grad Beograd i sve ustanove socijalne zaštite imale su pripremljen plan za niske temperature, situacija je pod kontrolom i pomoć je pružena svakome ko ju je i zatražio, izjavila je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

prihvatilistezaodraslaistaralica16082015

–  Mi smo i pre ledenog talasa izdali naloge svim odeljenjima Centra za socijalni rad, kojih ima u svih 17 beogradskih opština, da oforme mobilne timove. Oni izlaze na teren i u stalnom su kontaktu sa građanima i zbrinjavaju one kojima je pomoć potrebna. Imali smo i dogovore sa ustanovama socijalne zaštite da budu prirpemljeni i pruže pomoć svima kojima je potrebna, tako da mesta ima dovoljno za sve. Mislim da je taj pravopremeni plan i dao ovakve rezultate, tako da mi trenutno imamo situaciju pod kontrolom i tačno znamo koliko je u našim ustanovama kapaciteta na raspolaganju i koliko imamo zbrinutih korisnika. Na udaru ovakvih vrmenskih uslova prvi su beskućnici. U Prihvatilištu za odrasla i stara lica ima dovoljno opreme i hrane i na raspolaganju je 24 sata. Sada u Prihvatilištu imamo 146 korisnika na smeštaju – istakla je sekretarka za socijalnu zaštituNataša Stanisavljević za Televiziju Kopernikus.

Prema njenim rečima, sve ustanove domskog smeštaja, gerontološki centri u Obrenovcu, Mladenovcu, Beogradu, Pančevu takođe pružaju pomoć beskućnicima i najugroženijim stanovnicima. Na taj način je, dodala je ona, zbrinuto oko 20 korisnika.

– Zajedno sa Centrom za socijlani rad smo uradili istraživanje o najugroženijim stanovnicima na teritoriji grada Beograda i identifikovali 774 korisnika. U pitanju su stariji stanovnici i samačka domaćinstva. Centar za socijalni rad je u vom periodu sve njih kontaktirao, a na terenu su se uverili da li im je i šta potrebno. Narodne kuhinje u Beogradu funkcionišu nesmetano i u ovom trenutnku imamo 12.300 korisnika na više od 50 punktova gde se isporučuju obroci. Hrana stiže na vreme i nema zastoja. Mi pratimo situaciju i u stalnom smo kontaktu sa svim našim ustanovama kako bismo imali pravu sliku sa terena – objasnila je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da je Sekretarijat za socijlanu zaštitu u prethodnoj godini uradio sve što je bilo u planu, te tako 310 dece sa smetnjama u razvoju koristi uslugu ličnog pratioca, 50 osoba sa invaliditetom ima svog personalnog asistenta, a grad finansira i uslugu gotovo 700 gerontodomaćica. Osim toga, otvoreni su klubovi za stare u Rakovici, Zvezdari i Barajevu. Socijalna davanja se isplaćuju na vreme, nisu umanjena, a tako će biti i u ovoj godini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 27°C
Min: 15°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana