Pomoć dati najsiromašnijima, jaz u primanjima sve veći Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 11. 10. 2018. 14:35:56

Razvojna pomoć ne uspeva da poboljša život 20 odsto najsiromašnije svetske populacije, dok je globalna nejednakost u primanjima sve veća, pokazuje danas objavljeni izveštaj britanske Inicijative za razvoj.

london

 

Stopa siromaštva prepolovljena je realizacijom programa „Milenijumski ciljevi razvoja Ujedinjenih nacija“ koji je usvojen 2000. godine, a koji je 2015. godine zamenjen sa 17 Globalnih ciljeva za održivi razvoj u nastojanju da se iskoreni siromaštvo i nejednakost.

Međutim, pad stope siromaštva išao je „ruku pod ruku“ sa produbljivanjem jaza u primanjima između najsiromašnijih i ostatka populacije, prema podacima iz ove studije.

„To ne znači da ne radimo dobre stvari s novcem za pomoć, već da ga ne koristimo dovoljno efikasno koliko bismo mogli ako je naša ambicija istinsko iskorenjivanje ekstremnog siromaštva“, kaže Ejmi Dod iz Inicijative za razvoj.

Bogatije zemlje moraju da ispune svoje donatorske obaveze i da usmeravaju direktnu pomoć više prema onima „koji zaostaju“, ocenjuju autori izveštaja.

Prosečna primanja 20 odsto najsiromašnije globalne populacije iznosila su 94 centa dnevno 1990. godinr. Prilagođeno inflaciji, to je danas iznos od 1,73 dolara, dok je opšte priznata referentna mera ekstremnog siromaštva 1,90 dolara dnevno.

Prosečna zarada ostatka stanovništva je porasla sa 12,85 dolara iz 1990. godine na 18,63 dolara danas, navodi se u izveštaju.

Ukoliko se ništa ne promeni, razlika u zaradama između najsiromašnijih i ostatka stanovništva će porasti na blizu 19 dolara do 2030. godine, što bi bilo skoro duplo više nego što je to bio slučaj 1990. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 13°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana