Položeni venci na spomenik stradalima u KBC „Dr Dragiša Mišović” Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 20. 05. 2019. 15:52:55

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i ministar odbrane Aleksandar Vulin položili su vence na spomen-obeležje u znak sećanja na sedmoricu pripadnika Gardijske brigade i troje pacijenata KBC „Dr Dragiša Mišović”, poginulih u bombardovanju Srbije 1999. godine.

foto Beoinfo

Nikodijević je rekao da se danas obeležava dvadeset godina od bombardovanja bolnice „Dragiša Mišović”, te da se na ovaj način čuva uspomena na sedam nevino stradalih vojnika i troje pacijenata.

– Rekli su da vreme može da izleči rane, međutim žal i bol za ljudima koji su nevino stradali u NATO agresiji dvadeset godina pojednako je isti kao i prvog dana. Ne postoji nijedna konvencija, odluka, zakon po kome bilo koja bolnica može biti legitimni cilj. Ovo je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio tokom NATO agresije 1999. godine. Stradalo je sedam vojnika na redovnom odsluženju vojnog roka. To su bili mladi momci iz Protivpožarnze brigade, koji ničim nikoga nisu mogli da ugroze. Njihovi životi su na najstrašniji način završeni, kao i životi nepokretnih pacijenata bolnice „Dragiša Mišović” – istakao je Nikodijević.

Kako je naveo, obaveza ozbiljne države i društva jeste da se seća svih nevino stradalih u NATO agresiji, da čuva mir i da „ne dođemo u situaciju da više ikada svoju slobodu branimo ljudskim životima”.

– Verujem da vodimo politiku koja će nam omogućiti trajni mir na našim prostorima i verujem da nikada nećemo zaboraviti one ljude koji su dali ono najvrednije, svoje živote, da bismo mi danas živeli u miru. Slava svim nevino stradalim u NATO agresiji – naglasio je Nikodijević.

Ministar Vulin je rekao da Srbija nije uradila ništa da bi izazvala i opravdala NATO agresiju.

– Zato nas i bole izjave date preko volje kako žale za civilnim žrtvama koje su nanete za vreme NATO agresije. To nije dovoljno, moraju se žaliti i naši vojnici i policajci. Niko nema pravo da ubije vojnika ili policajca u jednoj suverenoj, slobodnoj zemlji, niti da uništi živote i obogalji porodice zato što je neko vojnik ili policajac – kazao je Vulin.

Direktor KBC „DR Dragiša Mišović” Vladimir Đukić rekao je da je ta bolnica bila legitimna meta, te da su stradali oni koji nisu mogli da pobegnu, neurološki, nepokretni pacijenti.

– Ne smemo da zaboravimo, niti da oprostimo – poručio je Đukić.

Poginulima su poštu odali i članovi porodica i medicinsko osoblje bolnice „Dragiša Mišović”.

U raketnom napadu snaga NATO-a 20. maja 1999. godine, 50 minuta posle ponoći, stradali su vojnici Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Bošković, Zora Brkić i Radosav Novaković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 16°C
Min: 15°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana