Odata počast maršalu Franše D’ Epereu Studio B, Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 09. 2018. 13:39:53

Svečano, uz intoniranje himne, odata je počast francuskom oficiru i prijatelju našeg naroda, koji je pomogao srpskoj vojsci da 15. seprembra 1918. godine probije Solunski front i krene u oslobađanje Srbije.

venac-spomenik-franc

Ambasador Francuske u Srbiji Frederiko Mondolini izjavio da je time obeleženo sećanje na vrhovnog komandanta savezničkih trupa na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu, francuskom maršalu i srpskom vojvodi.

Mondolini je naveo da je maršal Franše D’Epere radio na francusko-srpskom prijateljstvu, kao što to sada rade vlade dve zemlje i predsednici Emanuel Makron i Aleksandar Vučić.

Ministar za rad Zoran Ðorđević naveo je da je maršal bio veliki čovek i iskren prijatelj Srbije koji je bio tu kada je bilo najteže.

„U Prvom svetskom ratu srpska vojska, izmorena i s lošom opremom, pretrpela je golgotu, a kada je prolazila pored maršala, marširala je i pokazala tako poštovanje tom čoveku“, rekao je Ðorđević.

On je naveo da će tradicija prijateljstva biti nastavljena i produbljena.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao da je Franše D’Epere građanin Beograda i da je to zvanje zaslužio komandujući vojskom koja je oslobodila Beograd u Prvom svetskom ratu.

„Nakon briljantne pobeda savezničke vojske na Solunskom frontu koji je probijen u septembru 1918, 1. novembra je oslobođen Beograd. Ta velika pobeda srpsko- francuske vojske kojom je komandovao Franše D’Epere doprinela i prekidu rata koji je završen 10 dana kasnije“, rekao je Vesić.

On je podsetio da su ove godine Srbija i Francuska zajedno obnovile Spomenik zahvalnosti Francuskoj, kao i da će prvi put ove godine zajedno biti obeležene stogodišnjica oslobođenja Beograda 1. novembra i 20. oktobra kada je Beograd 1944. oslobođen u Drugom svetskom ratu.

„U tih deset dana biće i posebni dan Francuske, a zajedno će se zvati Dani slobode“, rekao je Vesić i posebno zahvalio porodici francuskog maršala koja je ovom prilikom došla u Beograd.

Unuka Franšea D’ Eperea, Klod de Sen Pjer, navela je da je njen deda o Srbima uvek govorio s velikom poštovanjem, poverenjem i vernošću, „kao što mogu da ih imaju braća po oružju koji su preživeli najbolje i najgore zajedno“.

„Moj deda je bio okrenut ka razvoju dobrih odnosa naše dve zemlje i mi danas to treba da nastavimo i da pokažemo da je to prijateljstvo živo“, navela je ona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana