Politika: Prijava kriminala uskoro i preko aplikacije Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 11. 2018. 10:27:42

Specijalna aplikacija za mobilne telefone „krajm stopers“ pomoću koje će građani moći da prijavljuju tuđe prljave poslove počinje u decembru sa radom u Srbiji, piše „Politika“.

mobilni28082014

 

Preko ove aplikacije (Crime stoppers), koja već vise godina postoji u svetu, građani će moći da dostave informacije u vezi sa kriminalom i ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu naknadu.

Prema pravilima „krajm stopersa“, saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada. Uobičajen iznos je do hiljadu dolara, a novac obezbeđuje centrala „krajm stopersa“ iz Amerike.

Suština projekta je u punoj zaštiti anonimnosti svih koji putem mobilne aplikacije otkriju tuđe prljave poslove, navodi list.

Primera radi, kada građanin putem aplikacije pošalje informaciju ili fotografiju odmah dobija povratnu poruku i svoj „kod“ preko koga kasnije prati da li je dobio nagradu.

Sporazum o ovoj aplikaciji nedavno su sklopili beogradski Međunarodni institut za bezbednost i američka asocijacija „Krajm stopers global solušns“.

Direktor ovog instituta Orhan Dragaš kaže za „Politiku“ da je „krajm stopers“ nevladin projekat i dodaje da je uveren da će dati dobre rezultate u našoj zemlji.

„Iskustvo u Americi, Britaniji, Zapadnoj Evropi, Australiji, svuda gde postoje „krajm stopersi“, je besprekorno. Njihov doprinos smanjenju kriminala je veliki. Građani koji dojavljuju informacije su zaštićeni i ne rizikuju da postanu žrtva osvete“, navodi Dragaš.

On naglašava da ni novac, ni nagrade, ni bilo koji drugi aspekt rada „krajm stopersa“ nema veze sa državom, osim što su njeni nadležni organi krajnji korisnici informacija koje ova inicijativa prikuplja.

One Response to “Politika: Prijava kriminala uskoro i preko aplikacije”

  1. aleksa zunic kaže:

    – Aplikacija k’o stvorena za Srbe s obzirom na njihov cinkaroski mentalitet i naviku da guraju nos u tudje d…Bojim se da ce MUP, BIA i ostali da polude od „informacija“ koje im budu dostavljali lokalni „balkanski spijuni“.
    – Kao protivmeru odn. kaznu za lazne prijave i komsijske spletke predlazem i kaznjavanje onoga ko je poslao takvu poruku. Jos nesto, upotrebu ove aplikacije ograniciti samo na one korisnike koji imaju personalizovan broj odn. u postpejdu su. Slanje sa neregistrovanih SIM-kartica bi trebalo onemoguciti i sistemski i zakonski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana