Pogranične kontrole unutar EU ostaju do sredine maja Tanjug

SvetSvet Pocetna 13. 10. 2017. 16:23:33

Pogranične kontrole unutar Šengen zone biće produžene do sredine maja, saopštili su danas ministri država članica Evropske unije, navodeći kao razlog za takvu odluku kontinuirane terorističke pretnje i potrebu za kontrolom migracije.

euzastava72014072014.jpg

Ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske, Austrije, Švedske, Danske i Norveške rekli su danas svojim kolegama iz Šengen zone da će do polovine maja produžiti unutrašnje pogranične kontrole koje su prvi put upostavljene 2015. kao odgovor na dotad neviđene nivoe migracije i islamističkih napada, prenosi Rojters.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu, mesec dana uoči isteka dozvole za uvođenje pograničnih kontrola, nemački ministar Tomas de Mezijer rekao je da je Berlin i dalje posvećen slobodi kretanja, „ali da u ovom trenutku ne može bez kontrole“.

„Razlog je napeta bezbednosna situacija u Evropu s obzirom na međunarodni terorizam i još neadekvatnu zaštitu naših spoljnih granica“, naveo je on.

Francuska, koja je uvela vanredne pogranične kontrole nakon što su džihadisti ubili 130 ljudi u Parizu novembra 2015, takođe želi da zadrži kontrole.

„Pitanja u vezi sa terorizmom su i dalje za nas izuzetno važna. Francuska želi da produži pogranične kontrole za šest meseci“, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb.

Još četiri zemlje Unije najavile su produženje kontrola na granicama, navodeći kao razlog „ozbiljnu pretnju po javnu politiku ili unutrašnju bezbednost“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 0°C

Oblačno

Petak
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana