Podrška obolelima od hemofilije-crveno osvetljene zgrade Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 16. 04. 2018. 09:49:02

Povodom Svetskog dana hemofilije, koji se obeležava 17. aprila, sutra uveče će jarko crvenom bojom biti osvetljeni most na Adi, zgrada Narodne skupštine, Palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu, u znak podrške obolelima od hemofilije i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život.

lekar25092014.jpg

Osvetljavanjem javnih zdanja u Beogradu šalje se i apel da se obolelima od te bolesti pomogne da se maksimalno uključe u sve segmente društvenog života, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Kako su naveli, savremena dijagnoza, lekovi i terapija za obolele od hemofilije dostupni su za svih oko 900 obolelih u Srbiji, što finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ističe se da je, budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena prvenstveno na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti.

Procenjuje se da u svetu od bolesti zgrušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek za njih oko 25 odsto dostupno adekvatno lečenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana