Podaci sa 300 raskrsnica i „lične karte” gradilišta smanjiće saobraćajne gužve Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 12. 2018. 20:06:30

Posle nove godine kreće realizacija projekta adaptibilno zonsko upravljanje saobraćajem, što će rešiti saobraćajne gužve koje su neminovan problem svih velikih gradova, pa tako i Beograda, najavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je, gostujući u Beogradskoj hronici, istakao da je za šest meseci koliko je na čelu prestonice urađeno mnogo konkretnih projekata, a da se kao prioritet radi na rešavanju problema saobraćajnih gužvi.

– Projekat adaptibilnog zonskog upravljanja saobraćajem znači novi sistem putem  kojeg će se na jednom mestu skupljati svi podaci vezani za više od 300 raskrsnica u gradu i na osnovu njih upravljati saobraćajem na pravi način. Očekuje se da se tako i do 20 odsto uštedi vreme i olakša saobraćaj. Na sastanku u Barseloni na kome smo razgovarali o našem problemu čulo se da je ovakav sistem upravljanja saobraćajem preporodio Moskvu. To je model koji ćemo u naredne tri godine da implementiramo u Beogradu, a vrednost celokupnog projekta je oko 25 miliona evra – naglasio je Radojičić.

Govoreći o tome da dodatne gužve u gradu stvaraju i gradilišta koja često nisu sinhronizovana gradonačelnik je rekao da će takozvane „lične karte” gradilišta uvesti red u toj oblasti.

– Od januara se planira da će preko Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i kordinaciju odnosa sa građanima sva gradilišta morati da šalju informacije kada počinju radovi, šta se radi i do kada traju radovi kako bi mogli da se sinhronizuju sa ostalima. Dešavalo se u ranijem periodu da se jedna ista ulica radi i po nekoliko puta, a na ovaj način će se to smanjiti na najmanju moguću meru – najavio je Radojičić.

On je istakao da je veliki pomak urađen na tome da se smanji broj dece koja čekaju na mesto u vrtićima.

– Moramo da se podsetimo da je 2013. godine 47.500 mališana je bilo u vrtićima, a 2018. godine 60.000 u državnim i 16.700 u privatnim vrtićima. Isto tako značajan je i podatak da je 2016. godine  10.000 dece je čekalo na mesto u vrtiću dok u ovom trenutku čeka 2.700 što je značajno manje. U planu je da početkom sledeće godine se otvori vrtić u Altini a takođe u sledećoj godini još devet vrtića, da se prostor u šest škola prilagodi deci vrtićkog uzrasta, znači idemo ka tome da se značajno smanji broj dece koja čekaju mesto – istakao je Radojičić dodajući da je u ovoj godini na subvencije u privatnim vrtićima potrošeno oko 2,5 milijarde dinara.

On je posebno istakao da je Beograd spreman za najavljene snežne padavine i da će sve gradske službe biti pripremljene za to.

– Za sutra smo zakazali sednicu Štaba za vanredne situacije sa ciljem da se iskoordinira rad svih gradskih službi, da proverimo da li je sve pripremljeno i kako bi sve proteklo bez problema – rekao je gradonačelnik Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 21°C
Min: 7°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana