Počinje šoping groznica u SAD, sutra „Crni petak“ Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 23. 11. 2017. 17:29:25

Sezona prazničnih kupovina u SAD zvanično počinje danas sa proslavom praznika „Dan zahvalnosti“, a šoping groznica nastavlja se sutra sa „Crnim petkom“ kada milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima.

black-friday-ap-photo

Iako trgovci računaju na oporavak prodaje zbog bolje situacije u američkoj ekonomiji, oni promatraju stanje i izvan okvira ekonomskih podataka, smišljajući načine kako da povećaju prodaju i preteknu druge trgovce, prenosi agencija AP.

„Bitka“ za udeo na tržištu dolazi u trenutku kada analitičari iz kompanije „Bejn“ tvrde da bi kompanija Amazon mogla „prigrabiti“ polovinu od ukupnog rasta prodaje tokom praznične sezone.

Analitičari predviđaju zdravo povećanje prodaje u novembru i decembru, u uslovima kada je stopa nezaposlenosti u SAD na 17-godišnjem minimumu od 4,1 odsto, a poverenje potrošača snažnije nego pre godinu dana.

Nacionalna federacija trgovaca očekuje da će se prodaja barem poklopiti sa prošlogodišnjim rastom od 3,6 odsto, i da će onlajn potrošnja porasti za 11 do 15 procenata.

Tokom petodnevnog praznika, oko 69 odsto Amerikanaca ili 164 miliona ljudi namerava da kupuje u nekom trenutku, prema anketi Nacionalne fedracije trgovaca, dok bi „Crni petak“ trebalo da bude naprometniji dan, kada se očekuje oko 115 miliona kupaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 5°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana