Počinje pregovarački postupak za projektovanje Starog savskog mosta

BeogradBeograd Pocetna 05. 12. 2017. 15:58:11

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala pregovarački postupak za izradu idejnog projekta Starog savskog mosta.

starisavskimost25092014.jpg

Prema njegovim rečima, postupak je raspisan sa ponuđačima koji su odabrani na ovogodišnjem konkursu – projektantskim kućama CIP i DB Inženjering, a procenjena vrednost je oko 48 miliona dinara.

– Novi model Starog savskog mosta rasteretiće saobraćaj, dok bi sadašnji most trebalo da služi kao pešački na nekoj drugoj lokaciji. Nov most će imati četiri saobraćajne trake, po dve sa svake strane i prostor za tramvaje u oba pravca. Sa Novog Beograda, pored Starog sajmišta, uradiće se kompletna nova saobraćajnica gde će automobili moći da pređu na tu stranu. Izgradnja Savskog mosta je ujedno i uslov da  krenemo u tender za projektovanje, finansiranje i izgradnju tunela koji će povezivati Savu i Dunav. Tunel koji će počinjati negde kod sadašnje autobuske stanice, a završavati se u Bulevaru despota Stefana blizu Pančevačkog mosta, smanjiće koncentraciju saobraćaja za 14 odsto – rekao je Vesić.

Ponude će biti dostavljene do 4. januara, a tenderom je predviđeno da rok za izradu idejnog projekta mosta i idejnog rešenja navoznih konstrukcija ne može biti duži od deset meseci.

Izabrani ponuđač će imati obavezu da uradi idejni projekat Starog savskog mosta prema rešenju koje je ponudio na sprovedenom konkursu. Prvu nagradu je tada osvojio Saobraćajni institut CIP, dok je DB Inženjering osvojio treću nagradu. Ova dva nagrađena rada će sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda nastaviti postupak pregovaranja kako bi se došlo do ekonomski najpovoljnije ponude za projektovanje.

Idejni projekat za most i idejno rešenje za navozne konstrukcije odrediće i cenu izgradnje, a predstavljaće i osnov za pribavljanje lokacijskih uslova i raspisivanje tendera za izvođenje radova, koji će se sprovoditi po pravilima Međunarodne inženjerske federacije – žuta knjiga FIDIC-a.

Stari savski most postavili su Nemci u toku Drugog svetskog rata, nakon što je tadašnji most preko Save – Most kralja Aleksandra Prvog stradao u aprilskom bombardovanju 1941. godine. Tokom rata nosio je naziv Princ Eugen, a Beograđani su ga posle rata zvali Nemački most. Most je projektovala i izgradila nemačka firma iz Dortmunda. Tokom rata, most je pretrpeo oštećenja usled bombardovanja, a u kasnijim godinama na njemu su vršene brojne popravke zbog promene vrste i veličine opterećenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 3°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana