Srbija i Kina imaju projekte vredne 6 milijardi evra Studio B,Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 20. 11. 2017. 09:35:25

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da u ovom trenutku Srbija i Kina imaju zajedničke projekte u vrednosti od šest milijardi dolara. Ona je položila kamen temeljac za početak radova na izgradnji novog Bloka „Kostolac B3“ što je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru u prethodne tri decenije.

kostolac-termoelektrana-tanjug

foto Tanjug

Brnabić je rekla da će se u Budimpešti sastati sa premijerom Kine i da će postpisati dva nova ugovora, jedan o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i drugi o izgradnji Koridora 11 Preljine-Požega.

V.d. generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je poslednji veliki termoenergetski kapacitet u Srbiji izgrađen pre 26 godina. „Ovo je veliki dan za Elektrpoprivredu i za privredu Srbije uopšte, ovaj ceo region sada postaje veliko i aktivno gradilište, a novi Blok označiće proširenje kapaciteta EPS-a za pet odsto“, kaže Grčić. On je rekao da je ukupna vrednost investicije 715 miliona dolara, kao i da su oba bloka termoelektrane Kostolac modernizovani i da je uspešno završen proces odsumporavanja.

Potpredsednik kineske kompanije Tong Zigang rekao je da će ova kompanija na srpskom tržištu poštovati ugovor i srpske zakone kao i lokalne običaje. „Završili smo veliki broj pripremnih radova i sada imamo osnovu za početak izgradnje. Ovaj projekat pred nas stavlja velike zahteve a naše kompanije na raspolaganje će staviti najbolji menadžment tim i najbolju opremu“, kaže. On je rekao da će ova investicija ojačati sistem elektroprivrede Srbije i ojačati prijateljstvo Kine i Srbije.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang preneo je pozdrave i čestitke predstavnika kineskog Parlamenta povodom početka realizacije ovog projekta. „Saradnja Srbije i Kine je dobar primer saradnje Kine sa zemljama u regionu. Hvala predsedniku Vučiću i Vladi Srbije što su kineskoj kompaniji dali priliku da radi na ovom projektu i siguran sam da ćemo poštovati rokove i raditi kvalitetno“, rekao je Li.

Ministar energetike Aleksandar Antić istakao je da je ovo značajan dan za Srbiju koja pokazuje da nastavlja da radi na razvijanju svog elektroprivrednog sistema, ali i da ima sve pretpostavke za privredni rast. „Imamo sve dozvole, ovo će biti najsavremenije postrojenje po najvišim ekološkim standardima. Ovo je posle tri decenije najveći objekat koji gradimo u Srbiji a energetski sektor je sektor sa najviše investicija čija je visina gotovo tri milijarde evra“, rekao je Antić. On je istakao da je energetski sistem stabilan kao i da se danas gradi oko hiljadu megavata u Srbiji što pokazuje energetsku nezavisnost naše zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana