Počeo Sofest pod sloganom „Sve naše varljive godine“ Tanjug

KulturaKultura Pocetna 04. 07. 2018. 09:41:22

Spektakularnim vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljade okupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival „Sofest“.

sofest

 

„Ovde su rođene mnoge značajne filmske karijere i učinjeni prvi koraci u stvaranju novih imena jugoslovenske i srpske kinematografije”, rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala i opštine Sopot.

Slogan ovogodišnjeg “Sofesta” je „Sve naše varljive godine“ što upućuje na film Gorana Paskeljevića „Varljivo leto “68″ i pet decenija od velikih demonstracija 1968. godine, a to je i tema izložbe plakata „1968/2018“, koja je postavljena u Galeriji CZK „Sopot“.

„Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja. Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film. Više reči o refleksiji 1968. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul“, kazao je član Odbora „Sofesta“ Aleksandar Avramović na otvaranju izožbe.

Koncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje „Višnja na Tašmajdanu“.

„Sofest“ mu je ovo prilikom dodelio nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu.

Laureatu je “Statuetu slobode” uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.

„Hvala vam na nagradi. Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja i više“, rekao je Borisavljević, dodavši da je srećan što je nagrađen za film koji je radio kada je imao samo 21 godinu.

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumca Igora Pervića, koji je otpevao numeru “Flojd” iz čuvenog dela “Nacionalna klasa”, dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD „Kosmaj“ iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma „Filmskih novosti“ iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića „Nigde“.

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent.

Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano „Varljivo leto “68″ Gorana Paskaljevića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 13°C
Min: 3°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana