Počeo karneval u Riju de Žaneiru Tanjug

SvetSvet Pocetna 10. 02. 2018. 15:50:00

Najveća žurka na svetu – karneval u Riju – – i zvanično je otvoren kada su ključevi grada predati „kralju Momu“ – simbolu karnevala.

A dancer from the Tom Maior samba school performs during a carnival parade in Sao Paulo, Brazil, Saturday, Feb. 10, 2018. (AP Photo/Andre Penner)

AP Photo/Andre Penner

Očekuje se da će na karnevalu učestvovati šest miliona ljudi, od čega milion i po turista. Većina njih biće na uličnim žurkama pošto paradni stadion „Sambodrom“ može da primi 72.000 ljudi.

Muzičari i plesači iz najboljih škola sambe u Rio de Žaneiru održali su 7. januara paradu na plaži Kopakabana, u cilju promocije Karnevala u Riju.

Na karnevalu se takmiči 13 škola sambe sa po oko 3.000 plesača, muzičara i vozaca pokretnih platformi. Njih će ocenjivati 54 sudije, kao i gledaoci.

Za bezbednost je zaduženo 17.000 policajaca. Očekuje se da će prihod od karnevala preći milijardu dolara.

Svečanom otvaranju karnevala prisustvovao je i gradonačelnik Rija Žaneira Marselo Krivelja, evangelistički biskup, pošto je oštro kritikovan zbog izostanka sa prošlogodišnje zabave.

On nije lično predao ključeve grada „kralju Momu“, kao njegovi prethodnici, već je za zadužio „poznatu porodicu iz Rija“, navodi AP.

Gradonačelnik Rija je od ranije izložen kritikama da zbog svojih verskih uverenja želi da pokvari najveću žurku na svetu. On je ove godine za milion i po dolara skresao budžet namenjena školama sambe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 9°C

Slaba kiša

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana