Počelo postavljanje kaldrme u Skadarliji Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 13. 11. 2017. 13:25:34

Počelo postavljanje turske kaldrme u Skadarskoj ulici, između Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove. Posao bi trebalo da bude završen 1. decembra, ukoliko vremenski uslovi dozvole, kažu u JP „Putevi Beograda”.

skadarlija-kaldrma-bi

foto Beoinfo

Kamen je po otpočinjanju radova očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, a taj posao se radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i uz konzervatorski nadzor. Sada je na tom delu Skadarske ulice postavljen šator, kako bi i po kiši mogao da se obavlja posao.

Prema planu rekonstrukcije Skadarlije koji je usvojen još prošle godine, postavljanje turske kaldrme počelo je danas. Radovi će trajati do 1. decembra kada će deo između Ulice Strahinjića Bana i Gospodar Jovanove biti završen i moći će da ga koriste turisti i svi drugi koji dolaze u Beograd za novogodišnje praznike, rekao je gradski menadžer Goran Vesić obilazeći radove.

Prema njegovim rečima, drugi deo ulice, od Gospodar Jovanove do Bulevara despota Stefana, biće rađen na proleće kada vremenski uslovi budu dozvoljavali kako bi za letnju sezonu kompletna Skadarska ulica bila rekonstruisana.

Vesić je podsetio da je u junu ove godine rekonstruisana česma, tako da će do kraja proleća sledeće godine u potpunosti biti završena rekonstrukcija Skadarske ulice.

– Prvo je u potpunosti zamenjena kompletna instalacija, a potom vodovodne i kanalizacione cevi. Nakon toga je urađena podloga od 25 centimetara krupnog kamena, 15 centimetara sitnog i osam centimetara asfalta, a na takvu kompletnu podlogu stavljaju se kamene kocke. Posle 1967. godine, odnosno posle 50 godina, ovo je prva ozbiljna rekonstrukcija Skadarlije – precizirao je Vesić.

Gradski menadžer je istakao da je rekonstrukcija urađena u skladu sa zakonom i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture jer je ova celina proglašena kulturnim dobrom i biće uređena tako da desetinama godina neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija.

– Trebalo bi da budemo ponosni na način na koji se radi ova rekonstrukcija jer tako treba da čuvamo sva naša kulturna dobra – zaključio je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković upoznala je prisutne sa činjenicom da je Skadarlija proglašena kulturno-istorijskom celinom 1967. godine.

– Ovo nije samo boemska četvrt već i jedna od najpoznatijih turističkih destinacija koje se vezuju za naš grad. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda izdao je mere i uslove zaštite, pa se svi radovi odvijaju u skladu sa tim – rekla je Olivera Vučković.

Najstariji majstor za kaldrmu u Beogradu – sedamdesetsedmogodišnji Stojan Nikolić objasnio je prisutnima da će se u narednim danima novopostavljena kaldrma zalivati, kako bi se cement koji je posut zajedno sa peskom na asfalt stvrdnuo i tako fiksirao kaldrmu za tlo.

Događaju je prisustvovao i direktor JP „Putevi Beograda” Slaviša Živković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana