Počela Nedelja ruskog filma „Bajke detinjstva” Studio B, Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 11. 09. 2017. 14:00:18

Deca treba da veruju u bajke i srećan kraj, jer ako nije srećan onda nije ni kraj, kazao je Siniša Mali gradonačelnik Beograda danas na otvaranju festivala „Nedelja ruskog filma“ u Kulturnom centru Beograda.

bajke-tanj

foto Tanjug

Osim gradonačelnika Beograda otvaranju festivala pod nazivom „Bajke detinjstva“ prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i mnogobrojni mališani u pratnji roditelja.

Siniša Mali je rekao da deca treba da veruju u bajke i u srećan kraj, jer ako nije srećan, onda nije ni kraj.

– Bajke su uvek imale lepu i važnu ulogu u detinjstvu. Savetujem roditeljima da što više čitaju bajke deci jer one njihovo detinjstvo čine lepšim, bezbrižnijim i srećnijim. Ova manifestacija je za nas veoma važna, a u Srbiji se održava peti put. Beogradski mališani će u deset ustanova kulture u Beogradu imati priliku potpuno besplatno da se upoznaju sa njaboljim ruskim bajkama, da razgovaraju sa producentima, glumcima, rediteljima i steknu pravi utisak kako se bajke prave i koji je njihov značaj. Očekujemo da gotovo 30.000 dece pogleda bajke, što je veliki broj koji nam i daje nadu da se nešto u Beogradu i Srbiji menja – istakao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, ovaj festival je samo još jedna potvrda sjajnih odnosa Ruske Federacije i Republike Srbije, a Grad Beograd je tome dao veliki doprinos.

– Mi smo uspostavili saradnju sa Gradom Moskvom i prošle godine smo imali manifestaciju „Dani Moskve u Beogradu”, ove godine smo mi bili u Moskvi i predstavili Beograd, tradiciju, kulturu i istoriju. Nastavićemo da približavamo naša dva naroda – naglasio je Mali i pozvao Beograđane da u narednih nekoliko dana pogledaju što više ruskih bajki.

Ministar Šarčević izrazio je zadovoljstvo zbog ove manifestacije koja je, kako je naveo, zasnovana na ruskim bajkama.

– Bitno je i to što su ovo mnogi gradovi u Srbiji videli, a sada je Beograd na redu. Ovi filmovi imaju dobre poruke za decu, oni su humani, pričaju o dobrim osobinama, dobrim odnosima u porodici – naveo je Šarčević i dodao da je zadovoljan odnosima sa Rusijom u sektoru obrazovanja i nauke.

Čepurin je rekao da je upravo ova manifestacija primer dobre saradnje i poželeo sreću učesnicima festivala. Prema njegovim rečima, saradnja u oblasti filma bi trebalo i dalje da se razvija, kako bi bilo što više manifestacija. On je poručio deci da se raduju i uživaju, da ne bi trebalo ništa da ih plaši, već da se čuje njihov smeh.

Direktor Nedelje ruskog filma u Srbiji Filip Kudrjašov naglasio je da se ovaj festival održava već pet godina zaredom u Srbiji.

– Drago nam je da nas Beograd gostoljubivo prima. Nikada ranije nismo imali toliko lokacija i veoma sam zahvalan gradonačelniku, Andrei Radulović i sekretarki Ivoni Jevtić koji su podržali ovaj projekat – zaključio je Kudrjašov.

Projekcije ruskih bajki održavaju se u Kulturnom centru Beograda, Centru za kulturu „Vlada Divljan”, Jugoslovenskoj kinoteci, Omladinskom pozorištu „Dadov”, Domu omladine Beograda, kao i centrima za kulturu u Lazarevcu, Mladenovcu, Rakovici, Sopotu i Obrenovcu.

Ova manifestacija će trajati do 15. septembra.

One Response to “Počela Nedelja ruskog filma „Bajke detinjstva””

  1. n kaže:

    sramota da nigde nije objavljen program festivala iako je najavljeno da ce se naci na sajtu grada beograda. nije mi poznato ni da je skola dobila poziv da vodi decu. ŠTETA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 31°C

Pretežno vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana