Počela grejna sezona u Beogradu Studio B

BeogradBeograd Pocetna 15. 10. 2018. 09:13:02

Počela je grejna sezona u svim gradovima u Srbiji. U više od 300.000 domaćinstava koja snabdevaju Beogradske elektrane daljinsko grejanje funkcioniše bez većih poteškoća, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On dodaje da se korisnici, ukoliko imaju problem u snabdevanju toplotnom energijom, obrate Beogradskim elektranama ili Beokom servisu.

radijator28102014.jpg

 

Beogradske elektrane toplotnom energijom snabdevaju više od polovine domaćinstava, a u glavnom gradu postoji oko 1500 kilometara toplotnih cevi. Zbog toga je potrebno da ceo sistem funkcioniše na visokom nivou kako bi se snabdevanje toplotnom energijom odvijalo bez većih problema. Daljinsko grejanje u Beogradu počelo je pola sata posle ponoći, međutim kada je temperatura vazduha prešla 15 stepeni, prema pravilniku o radu distributivnog sistema daljinskog grejanja, prekinuta je isporuka toplotne energije.

U dispečerskom centru neprekidno su odgovarali na pozive građana, ali u toku noći i jutra, osim nekoliko pojedinačnih slučajeva koji se odnose na snabdevanje toplotnom energijom u stambenim objektima, većih problema nije bilo.

Iz Beogradskih elektrana apeluju na građane koji nemaju grejanje u stanovima da se obrate predsedniku kućnog saveta i na taj način zajednički, a ne pojedinačnim zvanjem dispečerskog centra, reše probleme u snabdevanju toplotnom energijom.

4 Responses to “Počela grejna sezona u Beogradu”

 1. Tamara kaže:

  Kod nas u kući je toplo!

 2. Ing Zoran Vukov kaže:

  Tačna je informacija pa je jutros uključeno grejanje u Beogradu . Temperatura radijatora (merena) iznosi ~36 stepeni a isporuka je prekinuta u 9 h jer se spoljna temperatura popela na 16stepeni. Mada je hladan talas zahvatio Beograd poslednjih dana septembra , a da su korisnici negodovali zbog ne zagrevanje stanova i kada je jutarnja temperatura bila 5-6 stepeni grejanje i tople probe su tek na intervenciju gradonačelnika Beograda počele popodne 2 gog oktobra i trajalo je do 4 oktobra jer su dnevne temperature porasle.
  Međutim građani nisu svesni sledećih činjenica : Plaćanjem grejanja sa iznosom od 1432,71 din/m2 god svaki korisnik kupuje 189,2615 kwh/m2 stana. Tako u prethodnoj sezoni 2017/18 korisnik stana od 60 m2 je kupio 11.355,69 kwh god a da je isporučeno po merenju (što se krije ne prikazivanjem stanja kalorimetra i ne prikazivanjem koliko je mesečno isporučeno kwh/m2) korisniku je isporučeno svega 94,5265 kwh/m2 stana god. Tako je više kupio (ne prikazivanjem oračuna) 189,2615 kwh -94,5265 (isporučeno)=94,7349 kwh (manje isporučeno) čija vrednost iznosi x 7,57=717,14 din/m2 stana. Korisnik stana od 60 m2 je oštećen ne prikazivanjem obračuna sa 717,14 din/m2 god x 60 m2=43.028,61 din – 7% (popust za plaćanje u roku)040.016,61 din. Kako se Akontacijom kupuju kwh tokom 12 meseci , korisnik će preko leta sa 6 uplata kupiti još kwh za novu grejnu sezonu. Tako na startu sezone 2018/19 korisnik će biti u preplaćenosti za kwh koji se isporučuju za dve grejne sezone a da toga nije svestan jer se to krije godinama sa nezakonitim računima Infostana. Odlukom o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji grada Beograda objavljena u SL. listu br.24/2003 a koja nije nikada primenjena sve do danas krije se ova dugogodišnja prevara korisnika .koji neznaju da se ova nezakonita naplata koristi za finansiranje gradske uprave i političkih partija.

 3. Dr Miggyy kaže:

  U Boru, Toplana je pustila jutros grejanje, građanima čestitam početak grejne sezone, nadam se uspešne.. Kao korisnik daljinskog grejanja, Toplani u Boru želim uspešnu grejnu sezonu energetski efikasna i bez gubitaka u poslovanju, a korisnicima topli stanovi i bez kvarova na sistemima. Dobro bi bilo da Toplana poštuje sve tehničke propise o toplifikaciji, kao što je poštovala propis, ne tako decidan, o početku grejne sezone.

 4. Живадин Стошић kaže:

  Хвала градоначелнику Радојичићу и заменику градоначелника Весићу на томе што су се заложили да се донесу измене закона и правилника којима се регулише када и како почиње грејна сезона. Клима се рапидно мења, ове године већ смо имали један хладан талас, а иде и новo захлађење. Хвала и вама из Студија Б, што попут правог сервиса грађана омогућавате да се двосмерно комуницира у вези са свим питањима која тиште становнике Београда и не само њега.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana