Poboljšanje kvaliteta života najstarijih – prioritet Grada Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 09. 11. 2018. 12:28:32

U prethodne tri godine otvoreno je devet dnevnih centara, a u istom periodu Grad je pokrenuo čitav niz projekata koji imaju za cilj što veći broj besplatnih aktivnosti i finansijskih olakšica, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, obilazeći Dnevni centar i klub za starije „Radana Pupić“ na opštini Savski venac.

radojicic-penzioneri-bi

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je, u društvu ministra finansija Sinše Malog i ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, Dnevni centar i klub za starije „Radana Pupić“ na opštini Savski venac.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da je Dnevni centar i klub za starije „Radana Pupić“ otvoren pre nešto više od tri meseca i dodao da mu je veliko zadovoljstvo što se ponovo druži sa najstarijim sugrađanima.

– Pre tri meseca, kada smo otvorili smo ovaj klub, imali smo priliku da vas vidimo raspoložene i vesele, što je slučaj i danas. To znači da na pravi način koristite sve mogućnosti koje vam ovaj klub pruža. Ovde je najstarijim sugrađanima na raspolaganju 300 kvadratnih metara, u kojima postoji mogućnost za obavljanje širokog spektra aktivnosti, od druženja preko rekreacije do raznih kreativnih radionica. Grad Beograd je u opremanje ovog prostora uložio devet miliona dinara, što je još jedan dokaz da su najstariji sugrađani i dalje u foksusu Grada koji u planu ima dalje unapređenje kvaliteta života penzionera – rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u prethodne tri godine otvoreno je devet dnevnih centara, a u istom periodu Grad je pokrenuo čitav niz projekata koji imaju za cilj što veći broj besplatnih aktivnosti i finansijskih olakšica u vidu popusta koji se ostvaruju korišćenjem „Beogradske senior-kartice“.

– Uskoro očekujemo otvaranje još jednog klub za starije, tako da će ih ukupno biti 30. Osim toga, planiramo da poboljšamo uslove zdravstvene zaštite penzionera i to će biti jedan od naših prioriteta. Ipak, najvažnije je da redovno komuniciramo, da zajednički dođemo do zaključaka o tome šta je za vas najpotrebnije. Želim vam da ostanete aktivni i dobro raspoloženi, kao i da vam poručim da nikada nije kasno za novi početak, kao i da nikada nije kasno da čovek donese odluku koja će ga u budućnosti učiniti srećnijim – zaključio je Radojičić.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovaj klub za starije rezultat zajedničkog rada nadležnih institucija, ali i penzionera, u minulom periodu.

– Osim rekonstrukcije postojećih i otvaranja novih klubova i dnevnih centara, ne bi trebalo zaboraviti ni Sajam trećeg doba koji smo pokrenuli. Ovo je pravi način da pokažemo kako jedan grad i jedna zemlja mogu da se promene. Već sutra penzionere očekuje povećanje penzija od pet do 13 odsto. To je rezultat zajedničkog rada i vašeg odricanja, pa sada i naša deca imaju bolju perspektivu – ocenio je Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, rekao je da će kao resorni ministar biti najsrećniji kada ovakvih klubova bude dovoljno u celoj Srbiji.

– Ono što mogu da obećam je da ću, kada god vidim da je situacija dobra i da postoji mogućnost, tražiti da poboljšanje standarda građana bude ispraćeno adekvatnim poboljšanjem kod penzionera, što je u skladu sa onim za šta se predsednik Aleksandar Vučić zalaže – rekao je Đorđević.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana