Plenković: Treba otvoriti stranicu pomirenja Tanjug

RegionRegion Pocetna 18. 11. 2018. 12:51:17

 Premijer Andrej Plenković poručio je danas u Vukovaru da treba otvoriti stranice pomirenja i suživota i podsetio da je jedna od, kako je rekao, ključnih rečenica prvog šefa hrvatske nezavisne države Franje Tuđmana, bila „mirna reintegracija“.

andrej-plenkovic2

Plenković, koji, inače, veoma retko govori o pomirenju, rekao je da je „proces suživota težak proces“.

Što se tiče procesuiranja ratnih zločina, Plenković je rekao: „Nema oproštaja, nema amnestije kod ratnih zločina. Ratni zločin ne zastareva“.

„Ja sam rekao uoči Dana sećanja da je dobro da (Milorad) Pupovac dođe u Vukovar. Poslao je poruku pijeteta. Treba otvoriti i stranice pomirenja, suživota. Jedno od ključnih rečenica Franje Tuđmana je mirna reintegracija“, rekao je Plenković.

Rekao je da mu je posebno drago da Vukovar danas ima snažnu podršku u svih institucija vlasti – 490 porodica je stambeno zbrinuto, komunalna infrastruktura je napravljena, svi su angažovani.

„Ono što nam predstoji su ulazak preduzetnika i otvaranje radnih mesta“, rekao je hrvatski premijer.

Hvaleći rad svoje vlade rekao je da je ona napravila velike iskorake u pogledu poboljšanja života građana Vukovara.

Ministar veterana Tomo Medved rekao je da Hrvatska još uvek intenzivno radi na pronalasku nestalih.

„Nastavićemo ne samo u ove dane da pronađemo svaku nestalu osobu. Mi činimo sve kako bi bili odgovoran partner. Insistiramo na odgovornoj i profesionalnoj saradnji i tako ćemo i nastaviti“, rekao je ministar Medved o nestalima i odnosu sa Srbijom po tom pitanju.

Inače, prošlog meseca gradonačelnik Vukovara, HDZ-ovac, Ivan Penava, uprkos protivljenju premijera Plenkovića, u Vukovaru je organizovao protestni skup zbog „nečinjenja“ vlasti na pronalasku nestalih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 14°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana