Pitanje održivosti penzijskog sistema Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 11. 03. 2018. 16:34:59

Odnos broja penzionera i zaposlenih u Srbiji poslednjih godina gotovo je izjednačen, a stručnjaci tvrde da za optimalno funkcionisanje penzijskog sistema odnos broja penzionera i zaposlenih treba da bude najmanje 1:3, zbog čega je u javnosti početkom godine pokrenuto pitanje o održivosti penzijskog sistema.

staripenzioneri04stb

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević tvrdi da penzioneri nemaju razloga za brigu i da država radi na jačanju penzijskog sistema i Fonda PIO.

„Vlada Srbije će se boriti za nova radna mesta, učiniće sve što može da privuče strane investitore, ali i da zadrži mlade u zemlji, s obzirom da je osnov za punjenje budžeta porast broja zaposlenih“, kaže ministar Đorđević.

One Response to “Pitanje održivosti penzijskog sistema”

  1. Dr Miggyy kaže:

    Postavlja se pitanje isplate penzija, jer je mali broj zapošljenih (2.583.557 osiguranika.) od potrebnog, a veliki broj penzionera (1.720.435 korisnika penzije ). Niko ne pominje da su započljeni nesposobni partijski kadrovi, nenaplaćen porez u 2017. godini više od 200 miliona evra, svaki treći zaposleni radi na “sivo i crno”, državne i javne firme duguju državi iznad milijardu evra, pokradena struja, koliko se zna, iznad milijardu dinara, fantastičnoj firmi RTB Bor država je otpisala milijardu evra i iz budžeta ubacila u tom „bunaru“ 100 miliona evra, imovina PIO je uzurpirala država i ona propada umesto da donosi prihod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 9°C
Min: -1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana