Peking dobija prvu metro liniju bez vozača 2018. Tanjug

SvetSvet Pocetna 21. 10. 2017. 20:15:31

Peking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a novinari srpskih medija koji u Pekingu borave kao izveštači s 19. nacionalnog kongresa KPK, imali su priliku da se na toj liniji provozaju.

A woman carries an umbrella as she climbs the steps of a pedestrian underpass during a rain shower in Beijing, Friday, Aug. 18, 2017. Although China's capital is in a semi-dry climate, it receives much of its annual precipitation during the summer months. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Istina, bila je to probna vožnja, malo napred, pa nazad, iz stanice i natrag u stanicu, ali bez vozača.

Kad proradi ova linija glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro vozovi već prevoze putnike.

Inače, juče je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13 sati i 30 minuta 11 i po miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika.

Gotovo devet ,miliona kompozicija je juče do pola dva pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.

U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je tako ekipa Tanjuga mogla da se uveri juče da je stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, ovog puta zbog održavanja kongresa, a da je na drugoj liniji isprobavana oprema za lokalizovanje požara.

Koliko je sigurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je reč o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.

Do 2020. vlasti u Pekingu planiraju da mreža metroa dostigne hiljadu kilometara, a do kraja ove godine da pređe 600 kilometara.

Među tim novim linijama krajem ove i početkom naredne godine biće i prvi gradski voz bez vozača.

Inače, odluka da se u Pekingu gradi metro doneta je 1953, prva linija proradila je 1961. i tada su gostima Pekinga, kako kažu u Muzeju koji prati razvoj metro saobraćaja u glavnom gradu Kine, pokazivali tri znamenitosti – Kineski zid, Tjenanmen i metro, a najveći broj linija gradi se nakon dvehiljadite godine, posebno posle odluke da Peking dobije organizaciju Olimpijskih igara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana