Paviljon Srbije otvoren na Bijenalu u Veneciji Beoinfo

KulturaKultura Pocetna 10. 05. 2019. 13:40:23

Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

brnabic bijenale venecija tanjug

foto Tanjug

„Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film“, rekla je Brnabić, koju je lično dočekao i proveo kroz postavku umetnički direktor Bijenala Ralf Rugof.

Premijerka je istakla da naša zemlja ima mnogo toga da ponudi svetu i naglasila da u Veneciji boravi kako bi podržala srpske umetnike, pre svega Ðorđa Ozbolta, koji predstavlja Srbiju sa projektom „Povratak gubitka memorije“.

Brnabić je ponovila da bez investiranja u kulturu i obrazovanje, nema jakog, modernog društva i jake moderne ekonomije u 21. veku.

„Drago mi je da se još jedne godine Srbija predstavlja u najboljem svetlu“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će prisustvovati i prijemu, koji organizuje Srbije, gde će se, kako je najavila, sresti sa velikim brojem umetnika iz celog sveta i predstavnicima drugih zemalja na Bijenaleu.

Bijenale ove godine održava se pod sloganom „Da živite u zanimljivim vremenima“ (May You Live in Interesting Times).

Prvi jugoslovenski paviljon je otvoren 1938. godine na ostrvu Sveta Jelena u Ðardinima, kao deo većeg kompleksa koji je obuhvatao pet istovetnih izložbenih prostorija.

Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji biće predstavljeno 90 nacionalnih paviljona.

Za centralnu izložbu, koja će se odvijati u centralnom paviljonu u Ðardinima i u starom Arsenalu, umetnički direktor Ralf Rugof je odabrao 79 umetnika iz svih krajeva sveta.

Paviljon u Đardinima svečano je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u prisustvu člana Gradskog veća Fadilja Eminovića, a posetiocima je predstavljena izložba „Povratak gubitka memorije” autora Đorđa Ozbolta .– Ovogodišnjim učešćem Srbije na Venecijanskom bijenalu sa izuzetno dobrim umetnikom ukazali smo na značaj umetnosti u našoj zemlji. Ozboltova postavka ostavila je dobar utisak na kritičare i posetioce, a Srbiju pozicionirala na mapi umetničkog sveta – rekao je Eminović.

On je ocenio da je Ozbolt dobro odgovorio na temu ovogodišnjeg Bijenala i da je njegova postavka bila jedna od najposećenijih.

Ozboltov stil je maštovit i šaren, a postavka slika i skulptura iza kojih je oslikan mural na tri zida paviljona, predstavlja sećanja koja je umetnik nesebično podelio sa posetiocima.

Tokom svečanog otvaranja prisutnima su se obratili komesar nastupa Vladislav Šćepanović i kustoskinja projekta Nikoleta Lambertuci.

Bijenale u Veneciji – najstarija međunarodna izložba vizuelne umetnosti zvanično će biti otvorena 11. maja dodelom nagrada na centralnoj izložbi „Da živite u zanimljivim vremenima”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 13°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana